Varsling ved aldersgrense

Fra nyttår må arbeidsgiver varsle seks måneder i forkant når et arbeidsforhold skal avsluttes på grunn av oppnådd aldersgrense.

 

I juni i år ble det foretatt flere endringer i arbeidsmiljøloven. En av disse endringene gjelder avslutning av arbeidsforholdet på grunn av oppnådd aldersgrense. Det er vedtatt en ny lovbestemmelse som fastslår at når en arbeidstaker har fylt 70 år, kan arbeidsgiver bringe arbeidsforholdet til opphør uten krav til saklig grunn. Bestemmelsen innebærer ingen plikt til å fratre, men en rett for arbeidsgiver til å bringe arbeidsforholdet til opphør. Det er for øvrig fortsatt adgang til å fastsette en lavere aldersgrense i medhold av annet gyldig rettsgrunnlag som lov, arbeidsavtale, tariffavtale, arbeidsreglement eller bedriftspensjonsordning, forutsatt at grensen er saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende.

Varsling i stedet for oppsigelse
Det er viktig å merke seg at det i den nye lovparagrafen er innført en varslingsbestemmelse. Varslet skal komme i stedet for en oppsigelse. Varslingsfristen er satt til 6 måneder for arbeidsgiver og en måned for arbeidstaker. Varslingsfristen begynner å løpe fra og med første dag i måneden etter at varslet er kommet frem til arbeidstakeren. For øvrig stilles ikke de samme formkrav som til en ordinær oppsigelse.

Før varsel gis skal arbeidsgiver så langt det er mulig innkalle arbeidstaker til en samtale, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det. Konsekvensen av at arbeidsgiver ikke gir et varsel i tide vil være at arbeidstaker ikke plikter å fratre før seksmånedersfristen er utløpt, etter at varsel faktisk er gitt.

Lovendringen trer i kraft 1. januar 2010. Det er ikke gitt noen overgangsregler, hvilket innebærer at en arbeidsgiver som ønsker å avslutte arbeidsforhold i første halvdel i 2010 for å være sikker bør sende varsel allerede i 2009.