Hydranor

Hydranor

Sted: Arsenalet, Kongsberg

Prosjekttype: Fabrikkhall og administrasjonsbygg

Kontraktssum ekskl. mva: 36 millioner kroner

Bruttoareal: Ca 5300 kvm

Byggherre: Camillo Nor (datterselskap i Eitzen Group)

Samspillentreprenør: Strøm Gundersen AS

Arkitekter: Arkitektkontoret K16 as

Rådgivere: RIB, RIV, RIE: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Kongsberg Entreprenør - Ferdigbetong: Kongsberg Ferdigbetong - Mur og puss: Mjøndalen Mur og Puss - Betongelem.: Loe Betongelementer - Glassfasade/kontorbygg: Notodden Glass & Aluminium - Fasadekledning utv. hall og taktekking: IcopalTak Sør - Bærende stålkonstruksjon: Nils Løff - Innv. metallvegger og vinduer: Avantek - Malerarbeider: Buskerud Malerforretning - Branntetting/-sikring: Buskerud Brannsikring

6. mai overleverte Strøm Gundersen sitt andre bygg i Arsenalet Næringspark i Kongsberg. Hydraulikkbedriften Hydranor er nærmeste nabo til komposittfabrikken som entreprenøren ferdigstilte like før årsskiftet i fjor for Kongsberg Næringsutvikling.

Hydranor trengte å utvide sin virksomhet i Kongsberg, og valgte å etablere seg i Arsenalet næringspark like utenfor Kongsberg sentrum. Bedriften leverer hydrauliske styreventiler til vinsjer og kraner til skip og oljeplattformer. Byggherre er Camillo Nor et datterselskap av Oslo-baserte Eitzen Group.

Gule bokser
– Hydranor ønsket et iøynefallende bygg som reflekterer hva som produseres i fabrikken. Det resulterte i et inngangsparti utformet som en gul boks av Steni fasadeplater, inspirert av de gule boksene, som blir produsert i fabrikkhallen ved siden av. Vi tok utgangspunkt i noen store stålblokker som de borer en masse hull i og lakkerer helt knall gule, forteller arkitekt Morten Sand i Arkitektkontoret k16.

Arkitektkontoret startet prosjekteringen allerede i 2007 som i dag har resultert i en produksjonshall med BRA 4500 kvadratmeter og kontorbygg med et inngangsparti utformet som den omtalte gule boksen og et buet glassbygg med ståltak. Et pyramideformet glasstak sender lys inn i fellesarealet.
Den drøyt 50 meter lange glassbuen er levert og montert av Notodden Glass & Aluminium. Det er brukt et solreflekterende glass 50/25 med persienner montert utenpå fasaden. Byggene varmes opp med fjernvarme fra næringsparken.

Delaktig byggherre
– Hydranor har hele tiden vært meget delaktig i innredningen og planløsningen i første etasje av produksjonshallen med maskiner og utstyr.

Administrasjonsdelen består av 21 cellekontorer som er plassert langs glassbuen i første etasje med møterom i midten. Administrasjonsdelen er bygget i to etasjer med blant annet kafeteria og styrerom i den ikke fullt utbygde annen etasjen.

Planen er at produksjonshallen skal kunne utvides med 30 prosent, og det er satt av plass i begge ender av fabrikkhallen. Det er også satt av plass til 30 prosent utvidelse i annen etasjen på kontorbygget; det har gjort utformingen av bygget litt mer spennende, synes Sand.

Han legger til at det har vært en møysommelig prosess fra starten i 2007. – Fra skisseprosjekt og utover kom vi til revisjon M og begynte på A igjen i detaljprosjektet og er nå på revisjon Y. Det har vært en prosess med mange endringer som har vært meget ressurskrevende, sier Sand.

Sandwichelementer
Fabrikkhallen er oppført i sand-wichelementer med elementer av glass. Oppå en brystning av betongelementer på 1,30 cm, er det et kontinuerlig bånd av vinduer med høyde 90 cm. Det er også tatt inn et bånd av vinduer i innerveggene i samme høyde. I tillegg er det laget noen glassfelter i ytterveggene for mer utsyn, og foran dem er planlagt beplanting som små oaser rundt bygget.

Bygningene har den nye komposittfabrikken som nærmeste nabo og arkitekten har valgt samme farge på sandwichelementene som for komposittfabrikken.

Intensive byggemøter
– Vi fikk igangsettingstillatelse 20. mai fjor. Møter har vært alfa og omega for oss. Det forelå ingen beskrivelser, og vi har hele tiden basert oss på tegninger og byggemøter der arbeidene ble beskrevet. Samarbeidet med de prosjekterende har hele tiden vært intensivt med bygge- og prosjekteringsmøter hver eneste uke. Byggherren hadde sin egen prosjekteringsleder med i hele byggeperioden, og beslutninger om fremdriften ble tatt på de ukentlige byggemøtene sammen med prosjekterende og byggherre, forteller prosjektleder Tor Ottar Strandbraathen i Strøm Gundersen.

– Kontorbyggets bueform var jo en utfordring å få til å stemme med det flate stålplatetaket. Han er spesielt fornøyd med glassfasaden i det halvmåneformede kontorbygget som har innslag av fasadeglass med tette felt. – Det blir bestandig litt tilpasninger. Vi regnet på millimeteren, men på glassbuen ble det et avvik på fire millimeter, vedgår han.

Viktigste frist
Bygget ble overlevert til avtalt tid 6. mai i år. – Vår viktigste tidsfrist var i uke 51 i fjor. Da måtte byggherren starte monteringen av det nye prosessutstyret inne i fabrikkhallen. Forsinkelse med rivingen av et gammelt HV-lager utført av en annen entreprenør, gjorde at vi måtte starte byggingen og lage midlertidig åpning i motsatt ende av opprinnelig planlagt, sier han.

Han påpeker at de tyngste maskinene står på et 30 cm tykt betongdekke, ellers er dekket 15 cm tykt. Hallen er oppført med grunn fundamentering og ringmur med betong bærekonstruksjon. De aller minste vinduene har farget glass. Icopal Metall har montert stålplatekledningen. En messaninetasje består av garderober, tre kontorer, trimrom og teknisk rom.

Reolsprinkling
– Brannforskriftene krevde fullsprinkling, mens kravet om reolsprinkling kom i i løpet av byggeperioden. Brennbart materiale lagres på Europaller i reoler og hver reol må sprinkles med en viss avstand mellom sprinklene.

Strøm Gundersens samspillentreprise omfatter betong- og tøm-rerarbeider som utføres av egne folk. Andre fag og leveranser er utført i underentrepriser. Plassering av maskiner, prosessutstyr og innredningen har byggherren tatt seg av selv, opplyser Strandbraathen.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter