Trallfa Tvillinggården

Trallfa Tvillinggården

Sted: Forus

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva: 130 millioner kroner

Bruttoareal: 11.000 kvm

Byggherre: Trallfa Tvillinggården

Byggherreombud: Rambøll Norge

Totalentreprenør: Kruse Smith

Totalteknisk entreprenør: YIT

Kvalitetssikringssjef: Gaute Flatheim

Arkitekt: Arkitektkontoret Vest

Landskapsarkitekt: Ingeniørservice Landskap

Rådgivere: RIB OG RIBr: Multiconsult - RIV: Cowi - RIE: Sweco - RIAku: Sinus - RIGeo: Geolog Albert Ølnes

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Risa - Betongarbeider: 3JWorks Ltd - Tynnpuss på noen av hulldekkene: Vikeså Golv - Betongelementer: AS Betong - Tømmer/innredning: TS Byggtjenester - Taktekking: Icopal Tak Vest - Glass- og aluminiumsarbeider: Rubicon - Utv. persienner: Espenes (ue for Rubicon) - Tegl: Murmestrene Leif & Njål Heskje - Flis/Skifer:  Vikedal & Ueland - Maler: Th. Forsell - Gulvlegger: T. Lund - Kjøkkenutstyr: Matec Maskiner - Lås og beslag: Marvik Service - Heiser: Reber Schindler - Spiraltrapper og innv. rekkverk: Rister & Trading - Rekkverk over rømningstrapper: Trappeteknikk - Skilt: Rumag Skilt & Reklame - Rent bygg: Thingbø Byggrent

Under prosjektering og oppføring av Tvillinggården i Luramyrveien på Forus ble det lagt grunnlag for et godt innemiljø i driftsfasen.

Byggherren engasjerte sivilingeniør Gaute Flatheim som kvalitetssikringssjef for å oppnå dette.

11.000 kvadratmeter
Tvillinggården består av to kontorbygg som står ved siden av hverandre og har tilnærmet samme form. Mellom byggene er det et felles inngangsområde.

Byggene har fem etasjer over bakken og en under. Samlet areal er 11.000 kvadratmeter. Begge byggene har tekniske rom og lagerlokaler i underetasjen. Første etasje i Bygg 1 skal innredes til salgslokaler (med himlingshøyde på 3,2 meter). Fra andre til femte etasje er det kontorer. Bygg 2 har kantine i første etasje og kontorer videre opp.

Byggherre er Trallfa Tvillinggården AS. Byggene er tegnet av Arkitektkontoret Vest. Kruse Smith har utført bygningsmessige arbeider i totalentreprise og har hatt ansvar for samlet fremdrift. YIT har vært totalteknisk entreprenør. Kruse Smiths kontraktssum er 130 millioner kroner eks mva. Byggestart var høsten 2007. Bygg 1 stod ferdig i april i år og bygg 2 i juni i år.

Tegl og aluminium
Tomten er flat og på cirka sju mål. Prosjektleder Stein Ivan Sigvaldsen i Kruse Smith forteller at grunnen bestod av varierende masser og det var nødvendig med masseutskiftning. – Vi måtte grave oss fra fire til sju meter ned for å finne bæredyktige morenemasser. Så fylte vi på med sprengsteinsmasser.

Byggene har tilnærmet rektangulær form. Under bakken er det plasstøpt betong mens bærende konstruksjon over bakken består av veggelementer og hulldekker i betong. Takene består av isolerte og tekkede hulldekkelementer. Bygg 1 hovedkropp i tegl. Bygg 2 har tegl på langfasaden som vender ut fra tomten og kassetter i aluminium på den som vender mot Bygg 1. Begge byggene har store gavler i glass og aluminium og inntrukne toppetasjer i gavlene. Innvendig er det teppeflis på gulv, med innslag av parkett og skifer. Himlingsplatene er av typen Ecophon Venus fra Glava. Innredningen er fleksibel og består dels av cellekontorer og dels av landskap. Det kan være inntil 40 kontorarbeidsplasser i hver etasje i hvert bygg.

Rent bygg viktig
Begge byggene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Oppvarmingen er vannbåren og basert på fjernvarme. Solavskjerming skjer med utvendige persienner. Byggene er brannseksjonerte og har sentral driftskontroll. Utenfor byggene er det cirka 100 parkeringsplasser. Kantinen rommer 160 personer.

Sigvaldsen sier at byggene var greie å føre opp. – Vi har vært opptatt av reint bygg i oppføringsfasen. Selve byggingen gikk greit.

Spesialrådgiver i innemiljø Gaute Flatheim i Flatheim AS hadde som kvalitetssikringssjef ansvaret for å skape et godt inneklima i byggene. Han var engasjert av byggherren og arbeidet tett med Kruse Smith. – Vi la bort lavprismodellen og satset på kunnskapsbaserte løsninger for å få best mulig innemljø. Utfordringen var å få alle på byggeplassen til å trekke i lag. Ikke alle forstår hvilke konsekvenser inneklimaet har for helse og produktivitet. Ledelsen i Kruse Smith og Sigvaldsen som var prosjektleder, har heldigvis forstått hvor viktig godt innemiljø er. Derfor har samarbeidet vært uten konflikter og resultatet blitt meget bra. Et eksempel på god løsning er at fjernvarme ble brukt som byggvarme. Det har den store fordelen at støv som passerer varmekilden ikke blir brent, som i elektriske gjennomstrømningsovner.

Savnet sentralstøvsuger
Sigvaldsen sier at 45 personer var med da aktiviteten var på topp. – Vi har ikke hatt noen fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall var på over 60 prosent. Vi bygget også Trallfagården for samme byggherre. Der lukket vi bygget kjapt for å unngå fukt under innredningen og skape gode arbeidsforhold for håndverkerne. Det samme har vi gjort her. På Trallfagråden brukte vi sentralstøvsuger til byggrent og det savnet vi her. Vi tar med oss gode erfaringer fra grundig kildesortering.

Gaute Vagle i YIT forteller at selskapet som teknisk totalentreprenør har hatt ansvar for ventilasjon/varme/kjøling, sanitæranlegg, elektro (strøm, lys, nødlys), data/telefoni/audiovisuelle løsninger, byggautomatisering (BUS anlegg etc.), sikkerhet/adgangskontroll, brannsikkerhetssystemer, SD-anlegg og avtaler om service (eiendomsdrift). – KlimaTak står sentralt i vår leveranse. De tilfører hver sone og modul tilstrekkelig luft og kjøling, samt nødvendige uttak for sterkstrøm og tele/data. De største utfordringene har vært forbundet med igangkjøring av tekniske anlegg, der det mangler leietakere til rundt 40 prosent av arealene. En grunninstallasjon skal i stor grad være ferdig også i uinnredede arealer, for å få til en innregulering og fornuftig drift av bygget forøvrig.

Fornøyd byggherre
Eiendomsdirektør Merete Underhaug i Trallfa er meget godt fornøyd med Tvillinggården. – Vi har bygget videre på erfaringene vi gjorde i Trallfagården på Vassbotnen på Forus. Det har vært viktig å få bygg med godt innemiljø, lavt energiforbruk og en trivelig kantine. Byggene skulle ha høy kvalitet og signalisere dette til sluttbruker. Vi har samarbeidet med Arkitektkontoret Vest, Kruse Smith og YIT tidligere og følte at vi var i gode hender.

Sivilarkitekt Kenneth Aas i Arkitektkontoret Vest sier at arkitektfirmaets største utfordring var å få til en kompakt og pen utforming. – Vi skulle lage pene og trivelige bygg med god arkitektur som samtidig er fleksible og har høy utnyttelse. Vi valgte å legge tekniske rom i underetasje slik at vi slapp å ha stygge og dominerende tilbygg på taket. For å få et lettere preg og lyst uterom mellom byggene valgte vi en kombinasjon av tegl og lyse kassetter av aluminium på fasadene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter