Sammen om Nordisk miljøklassifisering

Sentrale aktører har gått sammen om Nordisk miljøklassifisering av bygg.

Energi og miljøvennlige bygg har til nå vært lite synlige. Dette er det mange som nå vil ha slutt på.

29 norske bedrifter og Grønn Byggallianse gikk onsdag 24.6.2009, sammen om å utvikle et klassifiseringsverktøy som kommuniserer byggets miljøegenskaper på en forståelig og troverdig måte. Bygg som skiller seg positivt ut når det gjelder framtidsrettet design og stedstilpasning, energibruk, inneklima, materialbruk, forurensning og bruk av farlige stoffer, skal om kort tid kunne klassifiseres i forhold til prestasjonsnivå.

- Bygningsmassen har avgjørende betydning for miljøet og folks helse. Til nå har vi ikke kunnet synliggjøre hvilke bygg som er sunnere og mer velfungerende enn andre bygg. At vi kan gjøre dette i et nordisk samarbeid er viktig. For å sikre et godt resultat og mulighet for internasjonal sammenligning, vurdere vi en lokal tilpasning av det amerikanske verktøyet LEED og det britiske verktøyet BREEAM, forteller Sverre Tiltnes, prosjektleder i Grønn Byggallianse.

Bygg og eiendomssektoren står for 40 prosent av energi- og miljøutfordringene. Stadig flere aktører gjør en stor og krevende innsats for å gå lengre enn myndighetenes minimumskrav til helse, energibruk og miljø. Grønne bygg har kvaliteter som reduserer klima- og miljøbelastningene, reduserer risikoen for finansieringsinstitusjonene, og som over tid vil øke verdien av byggene. Klassifiseringsverktøyet vil gjøre det mulig å skille ut gode bygg.

Derved kan leietakere, eiendomsaktører, myndigheter og finansmiljøene, på en enkel måte uttrykke sine preferanser for sunne og velfungerende bygg.

Det er tatt initiativ til et nordisk samarbeid om utviklingsarbeidet. For å sikre et godt resultat, med mulighet for internasjonal sammenligning, blir en lokal tilpasning av det amerikanske verktøyet LEED og det britiske verktøyet BREEAM vurdert.

Deltakende bedrifter:
Aspelin Ramm, Avantor, COOP Eiendom, COWI, DARK Arkitekter, Entra Eiendom,
Forsvarsbygg, Grønn Byggallianse, Multiconsult, Norcem, NorDan, NCC Property
Development, Norconsult, OBOS, Oxer Gruppen, Peab Norge, PTL, Reinertsen, ROM Eiendom, Sektor Gruppen, Skanska Norge, Statsbygg, Steen & Strøm, Storebrand Eiendom, Sweco, TreFokus, Undervisningsbygg, Veidekke, Vital Eiendom og YIT.

Prosjektleder er Sverre Tiltnes fra Grønn Byggallianse.