Rica Havna Hotel

Rica Havna Hotel

Sted: Havna på Tjøme

Prosjekttype: Småhus og leiligheter

Kontraktsum eks mva: 80 millioner kroner

BTA: 3.722 kvm

Byggherre: Rica Havna AS

Totalentreprenør: OKK Entreprenør AS

Arkitekt: Madsø Sveen Arkitekter AS

Byggherrerepresentant: Chinma AS

Rådgiver: RIG, RIBR: Multiconsult - RIB: Siv. Ing.Will Arentz - LARK: Asplan

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Arne Olav Lund - Tømrerarbeid: Ronald Klevstad - Gartnerarbeid: Anleggsfirma Strandman - Mur og puss: OKK MPF - Rekkverk: Stokke Stål - Blikkenslager: Erling Freitag - Tekking: PVE Snekkerservice - Glass og fasader, dører i aluminium: CC Glass - Vinduer: Glassrønning - Maler: Støa Håndverk - Dører: Paroc - Elektro: Moelven Elektro - Rør: Terjesen / Tjøme Rørservice - Ventilasjon: K. E. Kolberg

Med sin unike beliggenhet til Vestfolds skjærgård er Rica Havna en tradisjon ikke bare for sommergjestene, men også for kurs- og konferansedeltakere resten av året. Nå er perlen i ferd med å befeste sin posisjon ytterligere.

Eiendommen for hele Havna Skjærgårdspark er på 200 mål, og planene for å utvikle området ytterligere har tatt mange år. Jan Kåre Gundegjerde i Chinma AS har vært prosjektleder for denne siste utbyggingen som nå står ferdig. – Fra før av hadde vi både hotellrom, andelshytter og camping, i tillegg til et omfattende restauranttilbud, butikk m.m. Vi ville komplettere det med å bygge småhus og leiligheter på det området som lå mest mulig attraktivt til i forhold til det eksisterende hotellet, og ikke minst Røssesundet og det maritime, sier han.

Den tidligere nokså usjarmerende parkeringen er nå en saga blott. En større parkliknende område rundfart for av- og påstigning av bagasje er etablert foran hotellet på den tidligere parkeringen. Den gamle uteserveringen er revet, dette har åpnet mot Røssesundet. – Den nye parkeringsplassen på 5.000 kvm var en forutsetning for å kunne komme i gang med byggeriet, sier prosjektleder hos totalentreprenør OKK, Yngvar Brekke.

Siden anleggsstart i mars/april 2008 har OKK bygget en ny Spa-avdeling, renovert svømmehallen, bygget nytt trim- og fitnessrom, etablert nytt garderobeanlegg og ny restaurant. I tillegg til å sette opp en ny brygge på 1000 kvm, er også utomhusarbeidene med nye tennis- og minigolfbaner med i kontraktsavtalene.

Den største kontrakten, på 70 millioner kroner eks. mva., lå imidlertid i byggingen av i alt 23 leiligheter i småhusbebyggelse samt en lavblokk med 15 leiligheter. For de som kjenner Havna fra tidligere er det umiddelbart ikke lett å se for seg hvor disse skulle kunne etableres – området utenom plenene består til en stor del av blankskurte svaberg. De områdene som ble valgt ligger nord og sør for det eksisterende hotellet.

Terrenginngrep
Den gamle puben og dagligvaren ble revet. I alt 19.000 kubikkmeter er sprengt bort, det beinharde Tjømefjellet er tatt ned i nord fra kote 13 til kote 6. Men vesentlige deler av knausene står igjen og sørger for at spesielt småhusene legger seg vel til rette i terrenget. Leilighetene består av to husklynger med et åpent areal mellom seg, som for de aller fleste gir utsyn til det yrende livet ved havna og ut i fjorden.

Leilighetsbygget i sør har tre plan med 15 leiligheter tilpasset det eksisterende hotellet og et tilstøtende forbindelsesbygg som knytter dette sammen. Det er tilgang fra hotellets lobby, med trappesjakt eller heis direkte opp. Også her var store sprengingsarbeider påkrevd, og høyden ble redusert fra kote 15 til kote 7 og 10. Råbygget i stål og betong har tradisjonelt bindingsverk. – OKK har gjort alle bygningstekniske arbeider, tømmer og betong, i egen regi. Det er helt klart riktig å si at vi er gode på denne typen konstruksjoner, men småhusene har vi satt bort til andre som kan dette bedre. Underentreprenør Ronald Klevstad har løst dette på en god måte for oss, sier Brekke.

Tre entrepriseformer
Det er en kuriositet at OKK i dette prosjektet har hatt alle tre entreprisevariantene. Byggeriet av småhus og leiligheter er en totalentreprise og utomhusarbeidet er på regning. – Rekkefølgen gir seg selv, som ukjent aktør for byggherren fikk vi en totalentreprise, men underveis har vi gjort jobben vår og vist at vi er til å stole på. Så det endte med at vi fikk Spa-delen som en samspillskontrakt. Det er en fin tillitserklæring til oss. Det har fungert meget godt, men for at det ikke skal være den minste mistillit, forutsetter det også en profesjonell byggherre, påpeker Brekke, som også fremhever samarbeidet med Gundegjerde som svært bra.

Den nye utbyggingen er tegnet av Madsø og Sveen Arkitekter AS. Det er lagt vekt på at småhusbebyggelsen skal fremstå helhetlig som ett anlegg, med et klart slektskap mellom hotellet og tradisjonell bebyggelse langs kysten, dog uten at de gamle stilartene skulle kopieres. – Jo, vi har vært i et dilemma der, innrømmer arkitekt Hans Petter Madsø. – Vi er modernister, men har måttet beherske oss i så måte.

Plasseringen i klyngene bringer unektelig tankene hen på småhusbebyggelse fra Sørlandet. Også interiøret bærer et visst preg av skipperhus, selv om planløsing og romprogram tydelig er fra vår tid. Leilighetene leveres fullt innredet med alle hvitevarer og møbler.

Leilighetsbygget i sør består av ett volum i tre deler. Den sørligste ligger på tvers som et motstykke til hotellets endegavl. Også her finner vi lys panel, og natursteinsmurer i sokkelen flere steder. Som i småhusene mykes fasadene opp med rekkverk i glass.

– Den høye kvaliteten har bidratt til at det er stilt store krav til det arbeidet som er utført. Også valg av de rette materialer med riktig kvalitet er det brukt mye tid og energi på, sier Brekke. Under byggeperioden har hotellet vært i full drift, selv med mye utsprenging og tung anleggstrafikk.

Næringsseksjoner
Det finnes fremdeles ledige leiligheter igjen. De selges som næringsseksjoner, der kjøper har full bruksrett i de tre sommermånedene. De får definerte perioder utover dette samt i de periodene hotellet ikke har leid dem ut. De 38 nye leilighetene fullbyrder hele utleiespekteret for Rica Havna. Resten av året har kjøperne utleieplikt til hotellet, som leier disse ut igjen som et oppgradert produkt – et luksussegment – som suiter til kurs- og konferansemarkedet. En stor del av disse inntektene tilfaller eierne av leilighetene.

Rica har uten tvil klart å «gjenåpne» Havna og revitalisere den kysttilhørigheten som de seneste årene var i ferd med å bli dekket til.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter