Ørland Kultursenter

Ørland Kultursenter

Sted: Brekstad

Prosjekttype: Utbygging/nybygg

Byggherrer: Ørland kommune, Ørland Kysthotell og Ørland Eiendom

Totalkostnad/entreprisekostnad: 65 milllioner kroner

Bruttoareal: 6.500 kvm

Hovedentreprenør: Stjern Entreprenør

Arkitekt: PKA Arkitekter

Landskapsarkitekt: Plan Arkitekter

Rådgivere: RIB: Myklebust - RIV og RIE: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Grunn og utomhus: Ulriksen - Betongelementer: Spenncon - Lettakselementer: Lett-Tak Systemer - Smedarbeider: Stjern Stål - Taktekking: Takservice - Glass- og aluminiumsarbeider: Namdal Glass og Fasade - Aluminiumsbelagte trevinduer: Nordvestvinduet - Maler og gulvbelegg: Fargesenteret Bjugn - Mur og flislegger: Ragnar Skånøy - Blikkenslager: Olaf Hansen - Ut- og innvendige tredører: Swedoor - Porter og ståldører: Ramox - Byggevarer: Bygger’n Stjern

På Brekstad på Ørland i Sør-Trøndelag har Stjern Entreprenør bygd Ørland kultursenter med storsal, kino, kulturskole, galleri, Hannah Ryggen-senter og bibliotek.

I samme bygg har entreprenøren også bygd 19 nye hotellrom i Ørland Kysthotell og åtte nye leiligheter.

6.500 kvadratmeter
Anleggsleder John Kåre Eggen i Stjern Entreprenør forteller at utbyggingen og nybyggingen er på totalt 6.500 kvadratmeter. Stjern Entreprenørs kontraktssum er på 65 millioner kroner. Tiltakshaver er Ørland kommune i kulturdelen, Ørland Kysthotell i hotelldelen og Ørland Eiendom for leilighetene. Arkitekt er PKA Arkitekter fra Trondheim. Stjern Entreprenør har utført byggearbeidene i hovedentreprise. Byggestart var i august 2007. Kulturdel, hotellrom og leiligheter stod ferdige i mars i år. Arbeid med uteområdene avsluttes i løpet av juni.

Det er 445 sitteplasser i et utskyvbart amfi i storsalen. Scenen er på 235 kvadratmeter. Gulvet er et sportsgulv. Rett bak scenen er det garderober/sminkerom og et greenroom. Kinoen har 135 sitteplasser og skal også brukes til konferanser. Både kino og storsalen har avansert AV-utstyr. Hannah Ryggen-senteret stiller ut verk av tekstilkunstneren Hannah Ryggen. Galleriet er oppkalt etter hennes mann Hans. Hotelldelen har fått 17 nye rom og to nye suiter. Leilighetene varierer fra 50 til 135 kvadratmeter. Fem har balkong eller terrasse. De siste tre har fransk balkong. Standarden er høy.

Bygget ligger rett ved Brekstad havn. Både ferge og hurtigbåt har anløp rett ved bygget. Tomten er flat og bestod av gammel fylling og leire. Eggen forteller at det var nødvendig å masseutskifte til fast fjærebunn. – Vi fylte så på med sprengsteinsmasser og kult.

Betong og stål
Den nye delen har tre etasjer over bakken og en under. Kjelleretasjen er i plasstøpt betong. Bærende konstruksjon videre opp er i stålsøyler og hulldekker. I vrimlearealet kan det se ut som om kinosalen henger i løse luften. Den er festet til tre kraftige takstoler på 22,3 meters lengde. Disse bæres av søyler i plasstøpt betong. Taket er en lettakskonstruksjon tekket med papp (der taket er synlig) og folie (der det ikke er synlig). Fasadene er kledd med Otta-skifer, stående lektepanel og noe glass og aluminium. Inne i biblioteket er det en møbelvegg i bjørk. Vegger har malt glassfiberstrie. Det er tepper og gulvbelegg i hotelldelen. Det er parkett i vrimleareal og kulturdel og gulvbelegg ellers. Leilighetene har parkettgulv.

Vanntett kjeller
Eggen sier at kjelleren var krevende å bygge. – Den ligger under flomålet og er støpt helt vanntett. Vi støpte på fjære sjø. Det har gått bra og vi har ikke hatt lekkasjer.

Han trekker fram bruken av skifer på fasaden, den vanntette kjelleren og den hengende kinoen som spesielle løsninger i bygget. – Kinoen er plassert slik for å unngå søyler i biblioteket som ligger under. Vi var meget nøye med kontroll av alle sveiseskjøter i stålkonstruksjonen kinoen henger i.

Vannbåren varme
Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på fjernvarme. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering. Bygget har sentral driftskontroll. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Dette, sammen med balansert ventilasjon og lavemitterende materialer, skal gi et godt inneklima i bygget. Skiferen i kledningen er tilnærmet vedlikeholdsfri og vil ha svært lang levetid. Billedkunster Jorunn Sandnes har hatt oppdrag med utsmykning av kulturdelen. I et atrium i bygget er det en japansk hage. I byggets sørøstre hjørne er det et uteområde med sittegrupper og utsmykning.

Lærerikt
Da aktiviteten var på topp var cirka 80 personer med på byggingen. 30 av disse kom fra Stjern Entreprenør. Det var ingen fraværsskader under byggearbeidene. Eggen forteller at Stjern Entreprenør gjennom oppføringen av bygget har fått økt kompetanse på vanntett betongstøping, stålkonstruksjoner, logistikk og større tømrer- og snekkerjobber.

Sivilarkitekt Marit Endresen i PKA Arkitekter forteller at den største utfordringen for arkitektfirmaet var å få til et godt og funksjonelt bygg til en rimelig pris. – Vi har brukt mye tid på å komprimere romprogrammet slik at kostnadene kunne reduseres.

Vi har funnet enkelte elementer vi kunne foredle slik at bygget fikk karakter, som skiferkledningen. Kunsten er integrert i bygget, noe som er kostnadseffektivt.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter