Knalltøff opprydding

Etter en tøff ryddeprosess fikk den Trondheimsbaserte Heimdal Gruppen et underskudd på godt over 80 millioner kroner i fjor.

- Tallene er ikke pene, men vi går gjennom det samme som næringslivet ellers gjør, kommenterer konserndirektør Ellen Tveit Klingenberg i Heimdal Gruppen overfor Adresseavisen.

Omsetningen økte i 2008 med 70 prosent til nærmere 1,9 milliarder kroner. Driftsresultatet falt fra 1,3 til minus 68,3 millioner, mens resultatet før skatt viser blødrøde 88,8 millioner mot pluss 3,4 millioner året før.

Utbyggingsselskapet har de senere årene ekspandert rundt i landet for å sikre videre vekst. Nå er det slått full retrett ved at kontorene i Oslo og Bergen er avviklet.

Videre er tomter og prosjekter helt eller delvis solgt ut. Det betyr at selskapet fortsatt sitter som deleier i noen prosjekter i Horten, Drammen og Skien, men her har lokale utbyggere overtatt prosjektledelsen. I Bergen sitter man igjen med ett prosjekt som styres fra Trondheim.

Et tap på over 57 millioner kroner er i følge Adresseavisen knyttet til nedskrivning på eiendommer og prosjekter, mens 23 millioner er knyttet til tap på salg av tomter.

Eneste lyspunktet for konsernet er entreprenørselskapet Hent som isolert sett hadde et resultat før skatt på pluss 57 millioner kroner i fjor.

Gruppens eiendomsmeklerforetak derimot måtte tilføres ny egenkapital i fjor høst som bidro til et underskudd på 5,5 millioner.

Også modulfabrikken i Latvia, hvor det er investert 110 millioner kroner, har fått byggnedgangen rett i fleisen. Start på fabrikken er igjen utsatt slik at planlagt igangkjøring så langt er forskjøvet med vel et år til august/september i år. Det er til løpende vurdering om det må skytes inn ny kapital i modulfabrikken som drives gjennom Heimdal Byggsystem International.