Nidaros DPS

Nidaros DPS

Sted: Østmarka på Lade

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva: 120 millioner kroner

Bruttoareal: 7.000 kvm

Byggherre: St. Olav Eiendom v/Helsebygg Midt-Norge

Totalentreprenør: Teknobygg Entreprenør

Arkitekt: Madsø Sveen Arkitekter

Interiørarkitekt: Bergersen Arkitekter

Landskapsarkitekt og RIVA: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Harboe & Leganger - RIV og RIE: Sweco - RIAku: Cowi - RIBr: TekØk Rådgiving

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Tverås Maskin og Transport - Betongarbeider: Teknobygg Entreprenør - Prefab trapper: Overhalla Cementvare - Stål: Trondheim Stål - Tømrer og snekker: Aasen Bygg - Taktekker: Takservice - Tak fjerde etasje: Profil-fasade - Glass- og aluminiumsarbeider: Glassbygg - Systemvegger: Moelven Nordia - Maler: Malermester Talseth og Husby - Mur og flis: Teknobygg Mur og Flis - Blikkenslager: Olaf Hansen - Rørlegger: Teknobygg Tekniske - Elektro og ventilasjon: YIT - Kantinekjøkken: Bernhard Moe - Småkjøkken: Sigdal Kjøkken - Innvendige dører, lås og beslag: Thermax Midt-Norge - Branntetting: Kaefer - Solavskjerming: Solcom - Heiser: Otis - Stillas: Bautas

Nidaros DPS (distrikts-psykiatrisk senter) ligger i et parklignende område i Østmarka på Lade i Trondheim.

Senteret inneholder 51 døgnplasser, avdeling for dagpasienter, kontorer/behandlingsrom, vestibyle, gymnastikksal, kantine og tekniske rom.


120 millioner kroner
Bygget er på 7.000 kvadratmeter og har dels tre og dels fire etasjer. Byggherre er St. Olav Eiendom ved Helsebygg Midt-Norge. Det er tegnet av Madsø & Sveen Arkitekter og ført opp i totalentreprise av Teknobygg Entreprenør. Entreprisekostnaden er 120 millioner kroner eks mva. Byggearbeidene startet i oktober 2007 og ble avsluttet i januar i år. Utomhusarbeidene nærmer seg nå fullføring.

Grunnen bestod av til dels dårlig fjell som måtte bort før bygging kunne starte. Prosjektleder Jan Reidar Rørvik i Teknobygg Entreprenør forteller at bygget har en hovedkropp som ligger i nord-sør retning og fire fløyer mot vest.

– Bærende konstruksjon er stålsøyler og plasstøpte dekker. Også takene er plasstøpte, med unntak for kantine og gymnastikksal. De delene har stålplatetak. Fasadene består av pusset tegl, dobbelfalset stående panel og noe rustskifer. Innvendig er det skifer på gulv og vegg i vestibyle, parkett i kjøkkensonene og belegg ellers.

Fjernvarme og varmepumpe
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det har også varmepumpe koblet til en sjøvannsledning. Varmepumpen brukes også til kjøling. Sensorer slår av lyset og reduserer varmen i rom som ikke brukes. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er delvis sprinklet og har SD-anlegg.

Det ble praktisert rent-tørt bygg og inndeling i rene og urene soner under oppføringen, noe som skal være med å gi et godt inneklima i bygget.

Fasadematerialene er valgt for å ha lang levetid og minimalt vedlikeholdsbehov. På nordsiden og mellom fløyene på vestsiden er det grøntareal, gangstier og sittegrupper. Nær hovedinngangen på sørsiden er det to parkeringsplasser med til sammen 30 plasser.

Rørvik sier bygget har vært greit å føre opp. – Det er ikke et typisk sykehusbygg med mange og avanserte tekniske installasjoner.

Da aktiviteten var på topp var cirka 140 personer med på byggingen. Arbeidet har skjedd uten noen fraværsskader. For oss har prosjektet vist hvor viktig god planlegging i forkant er. Vi har også lært litt om oppfølging av tekniske fag.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter