Engaland

Engaland

Sted: Vålerenga, Oslo

Prosjekttype: 46 leiligheter, fem rekkehus og tre byhus + p-kjeller

Bruttoareal: 6.500 kvadratmeter

Byggherre: Engaland AS (heleid av Peab Bolig)

Arkitekt: Lund & Slaatto Arkitekter

Totalentreprenør over grunnmur: Skanska Husfabrikken

Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen - RIE og RIV: ÅF-Consult - RIAku: bs akustikk - RIG: Siv.Ing. Albert Ølnes - RIBr: Dr.Techn. Olav Olsen - LARK: Multiconsult

Entreprenører og leverandører: Graveentreprenør: Ole M. Almeli - Betongentreprenør: Bjørge Entreprenør - Spunt og peler: Seierstad Pelemaskiner - Elektro: Steinkjer Elektro (ue for Skanska Husfabrikken) - Ventilasjon: Ventilasjon og Inneklima (ue for Skanska Husfabrikken) - Rør og sprinkelanlegg: RørTek (ue for Skanska Husfabrikken) - Rør og ventilasjon: Vito - Elektro: R&M Elektro - Oppmåling: Solli & Hoff Oppmåling - Heis: Kone - Bemanning: Workshop Bemanning - Maler: CM Maleri - Tømmer: Aktiv Snekring og Ved-
likehold - Utleie: Lambertsson - Målere: Ista - Flis: Nordin - Branntetting: Firesafe - Garasjeport: Edlandsporten - Boder: Gunnebo Troax - Kabel: Infratek Entreprenør - Tømrer: Momenta Byggpartner - Beslag: Ribes Blikk Blikken-slager - Glass: Glasstjenester - Byggevarer: Byggmakker - Dører: Daloc Norge - Rekkverk: GBS Produkter - Membran: Hesselberg Tak - Trapper: Nor Element

Peab Bolig AS valgte tremoduler og treelementer til byggingen av boligprosjektet Engaland.

Boligprosjektet Engaland er tegnet av Lund & Slaatto Arkitekter AS og ligger i tilknytning til Våler-engas klassiske trehusmiljø. Prosjektet er oppført med tremoduler og treelementer fra Skanska Husfabrikken AS. Jon Lerstang, prosjektleder for Peab Bolig, forteller at det også tidlig ble vurdert å bygge prosjektet i betong, men utbygger er i dag godt fornøyd med at de valgte tre.
   
– Materialvalget passer godt inn i småhusmiljøet på Vålerenga, sier Lerstang.

Viktig erfaring

Hvorfor valgte dere Skanska Husfabrikken? – Det var et ønske om å velge en norsk modul- og elementleverandør. I tillegg var dette prosjektet både stort og det går over fire etasjer og da var det ikke mange leverandørene å velge mellom, svarer Lerstang.
   
Kortere byggetid og en del kvalitetsmessige fordeler rundt høy grad av ferdigstillelse på fabrikk trekkes frem som hovedgrunner til at Peab Bolig valgte prefabrikkerte tremoduler i prosjektet
   
– Vi har nå testet ut moduler ved et par prosjekter. Hvor mye vi velger tre i fremtiden gjenstår å se, men vi har skaffet oss viktig erfaring med treprosjekter og det gjør at vi nå har flere bein og stå på, sier Lerstang.

Mer enn leiligheter

Engaland består av 54 boliger, et respektabelt grøntareal og parkeringskjeller med 43 plasser. 46 tradisjonelle to-, tre- og fireromsleiligheter utgjør hovedtyngden av boligene. Engaland inneholder i tillegg fem rekkehus på i overkant av 110 kvadratmeter med to etasjer og egen trapp opp til privat takterrasse på 30 kvadratmeter. I prosjektet er det også bygget tre 7-roms byhus som går over fire plan inklusive en toppetasje inneholdende loftstue og takterrasse. Byhusene har et areal på mellom 152 og 176 kvadratmeter. Skanska Husfabrikken har levert leilighetene som moduler, mens rekkehus og byhus er bygd opp med prefabrikkerte elementer.

Miljøprogram

Peab Bolig kjøpte tomta langs Strømsveien av Oslo kommune sommeren 2005 og prosjektet ble igangsatt cirka to år senere. Lerstang kan fortelle at det er en detaljert reguleringsplan som ligger til grunn for prosjektet. Han skryter av Lund & Slaatto Arkitekter som han mener har løst et relativt komplisert boligprosjekt på en elegant måte.
   
Da Peab kjøpte eiendommen av Oslo kommune forpliktet de seg også til å følge et eget miljøprogram, som blant annet fokuserer på energibesparende løsninger. I prospektet til Engaland står det at det har vært en målsetting å skape boliger med et energiforbruk som ikke overstiger 100 kWh per kvadratmeter.
    
I prosjektet har Skanska Husfabrikken levert sitt modulsystem med blant annet balansert ventilasjon, boligsprinkling og vannbåren varme som oppvarming.

Salget
Hvordan går salget av boligene?
   
– Vi har hatt et utfordrende marked å selge i. Ved overlevering var det 20 usolgte enheter. Løsningen har blitt å leie ut eller selge disse. Peab har opplevd god etterspørsel på utleie, og forventer at interessen for å kjøpe også stiger nå som prosjektet er ferdigstilt og folk kan se hvor fint det har blitt. sier Lerstang. Han presiserer at de ikke har satt ned prisene på usolgte enheter.
   
Peab Bolig har kjøpt ytterligere en boligtomt av Oslo kommune et lite steinkast lengre opp i Strømsveien. Dette feltet jobbes det nå med å utvikle. Det antas at leilighetene her vil bli lagt ut for salg første halvår 2010.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter