Coop Grorud

Coop Grorud

Sted: Oslo

Prosjekttype: Utvidelse frys- og kjølelager og nytt inngangsparti

Kontraktsum eks mva: 40 millioner kroner

BRA: 3.000 kvm

Byggherre: Coop Norge AS

Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør AS

Arkitekt: SG arkitektur as

Prosjektadministrasjon: Sohlberg & Toftenes

Rådgivere: RIB og RIB/RIV overvann: Reinertsen - RIV kulde: Kuldeteknikk - RIE: ECT - RIBR: NEAS Brannconsult - RIV: Comfortconsult - RI Oppmåling: Geo Survey

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Oslo Anlegg - SD anlegg/ ventilasjon: YIT Building Systems Halden - Kuldeteknikk: Johnson Controls Norway - Elektro: Billkvam & Fagerhaug - Varme og sanitær: E.G-Rør - Sprinklersystem: Brannsikkerhet Total - Porter og lastehus: Crawford Norge - Isolasjon: Br. Sunde / Sundolitt - Betong- og tømrerarbeid: Zucotec - Ferdigbetong: Skedsmo Betong - Armering: Smith Stål - Gulvpuss og gulvavretting: Betong og industrigulv - Prefablementer: Contiga - Stålarbeider: SKV - Vegger, tekking og blikkenslagerarbeider: Takservice - Bjelker limtre og byggevarer: Maxbo Proff - Flisarbeider: Flisekonsept - Himlings- og snekkerarbeider og dører: Acusto - Trapper og rekkverk: Weland - Glass og aluminium: CC-Glass - Solskjerming: Solcom - Rivningsarbeider: Veolia Miljø Entreprenør

Selv om Coop Norge nå har utvidet kjøle- og frysekapasiteten på Grorud, får de ansatte i hvert fall en varm velkomst.

Det nye tilbygget på 3.000 kvm består for det meste av areal tilpasset fryseformål, men det er også en hovedinngang for de opp i mot 700 ansatte. Og de får en atkomst til arbeidsplassen via det visjonære inngangspartiet som må varme langt inn i sjelen.
   
– Tidligere gikk vi ned fra parkeringsplassen, over et fotgjengerfelt og inn i et inngangsparti og videre opp trappen til den høye andreetasjen. Når vi nå får så mye varetransport i det samme området, bestemte vi oss for å skille denne fra persontrafikken. Vi fulgte forslaget fra SG Arkitektur og gjorde noe ekstra ut av dette inngangspartiet, forteller eiendomsansvarlig i Coop Norge, Carl Bertil Nilsen. Han har også vært Coops prosjektleder i dette prosessen.

Volumøkning

Årsaken til utvidelsen skyldes ikke bare volumøkning, men også at en del produkter som tidligere ble distribuert direkte til butikk, nå distribueres via dette grossistlageret. Selve kjølelageret er på 2.300 kvm, foruten to varemottak for kjøl og frys, hvert på 300 kvm. Et eksisterende kjølelager skal gjøres om til kjølerom.
   
Bermingrud Entreprenør har en totalentreprise på byggeriet. Coop Norge har selv inngått kontrakter på de tekniske entreprisene, mens Bermingrud har koordineringsansvaret. – I utgangspunktet var det en vanlig 3430-beskrivelse, som er omgjort til en totalentreprise. De tekniske entreprisene er ikke tiltransportert oss, vi har kun et administrasjons- og koordineringsansvar, sier Bermingruds prosjektleder Kjell Ingar Wesetrud. Bermingrud har selv utført betong- og tømrerarbeider. Hensynet til full drift på anlegget medførte at det mest støyende arbeidet måtte foretas på kveldstid.
   
Det eksisterende bygget på hele 48.000 kvm er utvidet mot nord. Det gamle inngangspartiet ble revet, og et midlertidig atkomstareal ble benyttet på den andre siden av bygget i anleggsperioden. Det er støpt en ringmur med plate på mark. Konstruksjonen er stål og betongelementer.

Brannvegg
Bermingrud viste brannkravene mye oppmerksomhet i prosjekteringen. Det nye bygget er en egen brannseksjon i og med at det er vinduer i kontoretasjen rett over taket på frysedelen. For ikke å sperre ansatte inne i denne seksjonen er brannveggen dratt ut over frysetaket. Skillet er en brannvegg som er 9 meter høy og 100 meter lang. Hele den nye seksjon er fullsprinklet.

Overskuddsvarme

– Grunnen til at vi tok de tekniske entreprisene er fordi vi er opptatt av å få de beste energitekniske løsningene med riktig kvalitet. Det er viktig at for eksempel frysemaskiner har en kvalitet og kapasitet som passer oss. Vi har i det hele tatt jobbet mye med å få så god energiøkonomisering som mulig, ved å prøve å gjenvinne maksimalt av den varmen som er i anlegget. Overskuddsvarmen går til oppvarming under frysegulvet for å hindre at varmen går ned i bakken. Vannbåren varme i alle gulv i etasjen over fryseanlegget skal hindre at det blir kalde gulv. Varmen hentes inn til ca 9.000 kvm kontorareal, tillegg til at det forvarmes vann til varmtvannsbereder og til gatevarme. Noe av varmen går også til et bananmodneri i det eksisterende bygget, forklarer Nilsen.
   
Når det gjelder sandwichelementene i vegger og taktekking, kunne det fort ha oppstått diskusjoner om grensesnitt med forskjellige entreprenører. – Vi så det som en fordel å ha ett firma, slik at problemet med overganger og grensesnitt ble unngått, sier Wesetrud.

Tak og fasader
Takservice AS leverte alle inner- og yttervegger på kjøl- og fryserom, foruten å montere alt av blikkenslagerarbeid og veggbekledning på fasader. Et sandwichelement fra Fresvik er valgt. Betongveggen inn mot det gamle bygget og alle søyler helt opp til taket er kledd inn med det samme materialet. Brannskilleveggen er også kledd, men her er det en hvit overflate, ikke sølv metallic som ytterhuden har.
   
Taket er på 2.900 kvm, og er isolert med en sandwichløsning. 5 cm Rockwool nederst, så 17 cm EPS, og 3 cm Rockwool på toppen. Det er to lag med asfalt takbelegg mekanisk festet til betongelementene på toppen.
   
Takservice leverte også all isolasjon og dampsperren til det spesielle gulvet. I den nederste betongplaten er det innstøpte varmerør for vannbåren varme for å hindre at kulden går i bakken. Over dette er det fem lag med 5 cm Sundolitt XPF 400, ny armering og påstøp på toppen. Over det første laget med betong er det lagt to lag med dampsperre, som er teipet mot alle søyler og vegger.
   
Det har vært mye detaljer som skal ivaretas med fuktsperre, for å hindre kulde- eller varmelekkasje. Vi har aldri tidligere vært bort det å kle innvendig med sandwichelementer. Det blir jo mye finhåndverk med å kle inn søyler og detaljpartier. Men jobben har vært absolutt lærerik, sier avdelingsleder og prosjektleder Oslo, Oddbjørn Burø i Takservice.

Et fyrtårn
– Inngangspartiet har vært et stebarn i alle år, og har jo ikke vært representativt for bygget, sier arkitekt Kjetil Myrseth hos SG arkitektur as. – Vi hadde en runde med Coop om hva slags image de ville gi dette. Nå falt en del ting på plass. De får et mer representativt inngangsparti, samtidig som de sikrer persontrafikken. Det er ikke noen tvil om hvor en nå går inn i bygget. Det er blitt mer innovativt – et fyrtårn – byggetiden på ca åtte måneder har vært stram nok. Utfordringene ligger jo i grensesnittet og det å koordinere de tekniske fagene opp mot våre egne arbeider. Men samarbeidet med Coop og byggeledelsen har vært veldig bra, avslutter Wesetrud. 

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter