- Skuffende resultat

Tall hentet fra Statens Eierberetning 2008 viser at Mesta Konsern AS får et kjempeunderskudd for 2008. Tallene viser et resultat etter skatt på minus 608 millioner kroner (+ 142 mill i 2007). - Skuffende, sier konsernsjef Harald Rafdal.

Driftsresultatet endte på minus 555 millioner (+158) og resultatet før skatt ligger på minus 496 millioner kroner (+196).

Omsetningen var i 2008 på 5592 millioner kroner mot 5846 mill i 2007.

Inne i tallene ligger også et mottatt oppgjør fra Statens Pensjonskasse på 223 millioner kroner for 2008, som en del av sluttoppgjøret i forbindelse med gammel pensjonsordning.

Det har lenge vært kjent til at Mesta kom til å få et svakt resultat for 2008. Mange er nok likevel overrasket over størrelsen på underskuddet.

- Skuffende resultat
- Dette er langt fra tilfredsstillende, men det er iverksatt en rekke tiltak for å bedre resultatene og vi begynner å se virkningen av disse, sier konsernsjef Harald Rafdal i Mesta.

Han peker på at årsakene til det dårlige konsernresultatet er mange og sammensatte.

- Det er stor variasjon i selskapenes resultater, men det er i hovedsak Mesta Entreprenør og Mesta Drift som forårsaker det svake resultatet for konsernet som helhet, sier Rafdal..

Tiltak iverksatt
Det er iverksatt flere tiltak for å bedre lønnsomheten. Omdannelsen av Mesta til konsern 1. september 2008 var et av tiltakene som ble iverksatt. Konsernetableringen fører til at ansvaret for resultater og balanse blir tydeliggjort.

- Vi har iverksatt en rekke andre tiltak. Antallet ledere og funksjonærer i konsernstaben, i Mesta Drift og i Mesta Entreprenør er kuttet kraftig. Videre er kvaliteten på anbudene, planleggingen og gjennomføringen av kontraktene betydelig forbedret, legger Rafdal til.

Bedring i 2009
Tiltakene som er iverksatt har allerede gitt effekt og så langt i år er resultatene betydelig bedre enn fjoråret.

- Mine forventninger til 2009 er at konsernresultatet blir vesentlig forbedret. For syv av de åtte datterselskapene forventer jeg positive resultater eller resultater rundt null. Det innbærer at også Mesta Drift oppnår et resultat rundt null, noe som vil være en kraftig forbedring sammenlignet med 2008. For Mesta Entreprenør som har det dårligste resultatet i 2008, forventer jeg en kraftig forbedring i 2009, men resultatet blir trolig negativt. Selv om konsernresultatet blir kraftig forbedret, kan vi ikke vente positive tall for konsernet som helhet, før i 2010, sier Rafdal.