Massiv kritikk etter Namsos-raset

Ukultur i Statens vegvesen og prioritering av økonomi foran sikkerhet var årsaken til raset i Namsos i mars.

- Har du ikke råd til å bygge sikkert, så får du la være å bygge, konkluderte geologiprofessor Steinar Nordal ved NTNU i Trondheim. Han har ledet granskningen etter raset i Kattmarkvegen i Namsos 13. mars i år.

Av rapporten som ble overlevert Samferdselsdepartementet fredag går det fram at det store leirraset, som rev med seg fire boliger og seks fritidseiendommer, startet et halvt minutt etter at dynamittsalven gikk. Skytebasen ble tatt av skredet, men klarte å komme seg i sikkerhet på egen hånd. Folk løp det de kunne for å berge livet da det første raset utløste utglidning langs hele åssiden i Kattmarka. Sju personer måtte reddes ut av leirmassene.

- Det er ingen tvil om at det var sprengningen som utløste raset. Vi kan prise oss lykkelig for at liv ikke gikk tapt, sa Nordal.

Fulgte ikke opp
Statens vegvesen fulgte ikke opp kravene i reguleringsplanen om grundige undersøkelser av grunnen også rundt området det skulle sprenges i for å utvide veitraseen forbi rasstedet. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) påpekte under arbeidet med reguleringsplanen at det måtte gjennomføres grundige undersøkelser fordi det tidligere hadde gått flere leirras i området. Det gikk et skarpt skille mellom leire og fjell der raset startet.

- Vi tar dette på største alvor, og vil nå gå igjennom kritikken som rettes blant annet mot kulturen i Statens vegvesen. Vi vil gjennomføre tiltak for å avdekke hvor svakhetene ligger og gjøre noe med det, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen til NTB.

Også etter rasene i Løsberga i Steinkjer og Hanekleivtunnelen i Vestfold ble det rettet kritikk mot Statens vegvesen for dårlige geotekniske undersøkelser før bygging ble igangsatt. Gustavsen påpeker at han er klar over kritikken, og setter den i sammenheng med den som nå kommer etter Namsos-raset.

- Men veldig mye av det Statens vegvesen gjør, ender jo godt også, sier han.

- Kritikkverdig
- Vi tar dette på største alvor. Vi er nødt til å forbedre rutinene og heve kompetansen, sa statssekretær Guri Størvold (Sp) da hun mottok rapporten på vegne av samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Dynamittsalven førte til at store steinmasser med enorm kraft ble skutt inn i den ustabile leiren rett nedenfor. Trykket fra steinblokkene førte til at leiren kollapset og skled ut, og utløste en dominoeffekt som resulterte i et til sammen rundt 250 meter langt skred. I ettertid fastslår granskerne at det er ustabile grunnforhold i hele området, og at dette skulle ha vært oppdaget og undersøkt før veiarbeidet ble igangsatt.

- Disse forholdene ble ikke vurdert, noe vi mener er kritikkverdig, sa Nordal.
Granskerne fastslår at det ikke er grunn til å pålegge enkeltpersoner ansvar for det som skjedde. Nå ber utvalget myndighetene skjerpe regelverket, slik at det for framtida også blir gjort undersøkelser rundt overgangen mellom fjell og leire.