Fortsatt nedtur for næringseiendom

Alle piler peker nedover for næringseiendom, og markedet blir sannsynligvis enda vanskeligere i 2010, mener Renteutvalget i Norges Takseringsforbund (NTF).

 

- Omsetningen er liten i hele landet, leieprisene synker og andelen ledige lokaler øker. Det er ingen tegn til at denne trenden vil snu de to første årene, sier utvalgets formann, sivilingeniør Haakon Fossen.

Noen nybygg er riktignok under oppføring, men dette er i hovedsak på bakgrunn av gamle kontrakter. For tiden inngås det nesten ikke kontrakter på nybygg, påpeker Fossen.

I dag er om lag seks prosent av kontorlokalene ledige i landets største pressområde for næringseiendom, Oslo/Akershus. I løpet av året forventer utvalget at ledigheten her øker til rundt ni prosent, 50 prosent opp fra dagens nivå.

Andelen ledige lokaler forventes å stige ytterligere i hovedstadsområdet i 2010. Utvalget anslår at ledigheten vil passere 10 prosent, som tilsvarer over 800.000 m2.

- Samtidig ser vi at trenden kan bli enda mer dramatisk andre steder i landet. Særlig gjelder det områder med høy sysselsetting i utsatte bransjer innen industri og teknologi, der arbeidsledigheten forventes å øke, sier Fossen.

Utvalget ser ingen tegn til bedring av situasjonen, og tror den oppturen som nå ses i privatøkonomien og i enkelte bransjer vil bli snudd til fortsatt nedgang når de realøkonomiske faktorene slår ut for fullt.

Renteutvalget i NTF oppdaterer sine analyser av markedet for næringseiendom hvert tertial. Utvalget er satt sammen av eksperter fra bank og finans, næringsmeglere, byggebransjen og takstbransjen selv.