Beklagelig

I en rapport avdekker konsulentselskapet KPMG at det fortsatt er en stor redsel i organisasjonen til Forsvarsbygg om å varsle dersom det skulle skje regelbrudd når det gjelder innkjøp. I følge undersøkelsen kjenner hver femte ansatte til at det skjer ulovligheter, men man kvier seg fra å si i fra.

Etter at byggenæringens organisasjoner nå i en årrekke har diskutert etikk og moral stolpe opp og stolpe ned, trodde vil ærlig talt at det var langt mer åpenhet om dette - og vi trodde også at man ville være langt mer forsiktig i innkjøpsavdelingene enn hva som i sin tid var regelen. Vi vet i alle fall at mange entreprenører har ryddet opp i egne rekker. Avdekkes det misbruk - er det null-toleranse når det gjelder ansettelsesforhold. Man får sparken på dagen.

I tidligere tider var det ikke grenser for kreativitet når det gjelder smøring og bestikkelser. Satt man med innkjøpsansvar kunne man sko seg skikkelig. Med dette sier vi ikke at alle gjorde det. Men det var en ukultur man måtte ta fatt i - og det har byggenæringen gjort.

Vi håper at ledelsen og de tillitsvalget også i Forsvarsbygg setter seg sammen for å diskutere dette åpent. Konsulter gjerne BNL for å høre hva byggenæringens organisasjoner har gjort.