Hydro Vækerø, bygg E

Hydro Vækerø, bygg E


Sted: Vækerø

Prosjekttype: Næringsbygg

Kontraktssum eks mva: 334 millioner kroner

Bruttoareal: 15.000 kvm

Byggherre: Norsk Hydros Pensjonskasse

Totalentreprenører: Skanska Norge AS

Arkitekt: Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS

Rådgivere: RIV: AJL - RIB: Contiga - RIE: Norconsult
l RIBR, RIB, RIA +C110: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Parkett: ABS Parkettgruppen Norge - Blikkenslager: Arth. Norderhaug - Fasadevask: Askim Mek. Verksted - Betong: Betong og Industrigulv - Systemvegger og glassfronter: Bosvik - Overlyskupler: Bramo Glass og Klima - Bæresystem: Contiga - Tømrer: Edvardsson Entreprenør Bygg - Ståltrapper og rekkverk: Eidskog Mek. Verksted - Natursteinarbeider: Ellingard Naturstein - Brannisolering og -tetting: Firesafe - Innredning: Hoff Snekkerverksted - Maler: Hunvik - Ventilasjon: Haaland Klima - Tak: IcopalTak - Dører: Jeld-Wen Norge - Ståldører: Lande Mek. Verksted - Fantoni: Landsbygg Norge - Kjøkken og garderobe: Metos - Kjerneboring og betongsaging: Mimax Asfalt & Betong - Himlingsarbeider: Modulvegger Oslo - Lev. glassfasader og tak: Wicona/Hydro Building Systems - Fasadeentreprenør: Profilteam - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Gasspeis: Romerike Peis og Varme - Installasjonsgulv: Sana Bygg - Foldevegg: Saxi Produkter - Stillas: Scanstillas - Elektro: Siemens Installasjon - Sprinkler: SP Sprinklermontasje - Anleggsgartnerarbeid: Steen og Lund - Flisarbeider: Stryken og Gulbrandsen - Lås og beslag: TrioVing - Fugearbeid: T W Fugeservice - Innv. solavskjerming: Vental Hunter Douglas Project - Rør: Østfold Rør - Adgangssperrer: Boon Edam - Skilt: EuroSign - AV-leverandør: Fotophono - Leie av brakker og utstyr: UCO

Med en vernet park som nærmeste nabo, er Hydros siste tilvekst på Vækerø planlagt og bygget for å være et høyeffektivt kontorbygg. Men det blir også et utstillingsvindu for Hydros produkter.

Det nye bygget på 15.000 kvm ligger inntil bygg F, Hydros forrige byggetrinn. De fem etasjene over og tre parkeringsplan under bakkenivå, er koblet sammen med et mindre mellombygg der hovedinngangen lå. Dette blir nå felles resepsjon. Konstruksjonene under bakken var en egen entreprise oppført av Skanska Anlegg og sto ferdig i januar 2008. For Skanska er dette den fjerde, store kontrakten for Hydro på Vækerø. Til sammen har Skanska hatt kontrakter for over 1,1 milliard kroner. Men med denne er det nå slutt, arealbehovet er så langt dekket, og reguleringsplanen tillater ikke ytterlige utbygging.

Engelsk park

Tomteområdet, som Hydro kjøpte av dødsboet etter Harald Løvenskiold, hadde en klausul om at området skulle åpnes for allmennheten når det opphørte som privatbolig. Dette ble gjort for få år siden. Turstiene i den typiske, engelske landskapsparken fra 1600-tallet, er allerede svært populære og er også en del av den påbegynte kyststien i Oslo.
   
– Dette er en forhandlet kontrakt. Markedet når vi satte i gang var slik at det var firmaer som ikke var interessert i å regne og gi tilbud. Basis for denne kontrakten var at vi skulle ha løsningene i bygg F, og til den prisen, men med dokumentert prisstigning. Så vi hadde en viss grad av fasit da vi gikk inn i forhandling med Skanska Norge, sier Ulf Henriksen i Hydro Projects. Byggherre og eier av bygget blir Norsk Hydros Pensjonskasse. Arkitekter har vært Eliassen & Lambertz-Nilssen Arkitekter, som også tegnet det foregående bygget.

Ikke forutbestemt

Det spesielle er at et kontorbygg skulle ligge oppå et garasjeanlegg som ble prosjektert før man visste hvordan kontorbygget skulle se ut. For sikkerhets skyld ble det satt av en høy underetasje 2, for om mulig å lage utvekslingskonstruksjoner. Sammenkoblingen var krevende, men grensesnittet la Hydro mellom de to aktørene, Skanska Norge og Skanska Anlegg. – Eventuelle stridigheter kunne de to ta seg i mellom, siden de var i samme konsern. Det er en av fordelene med å ha samme entreprenør i flere lag oppover, forklarer Henriksen.
   
– At vi hele tiden har visst hva vi skulle få, og fordi Skanska hele tiden har visst hva de skulle gi pris på, har vært en stor fordel for oss. Det var ingen overraskelser i hva vi kunne forvente, og skulle vi være uenige om noe var det bare å gå tilbake og peke på bygg F. Vi er svært godt fornøyde med den måten Skanska har gjennomført prosjektet på, det har vært meget godt og ryddig, påpeker Henriksen.

Det var utvilsomt ingen heftelse at Skanska fra tidligere var kjent med form, løsninger og byggeteknikk. – For vår del har vi tatt lærdom av det forrige bygget, både i forhold til prosjektering og gjennomføring. Det medfører at enkelte kvaliteter og prosesser er forbedret. Utfordringen var en relativ kompleks geometri med tilhørende teknisk anlegg, og ønske om høy fleksibilitet i forhold til innredningen. Men vi driver jo med dette her, så for oss er det litt business as usual. I stedet for fire hjørner er det et utall, så det tar bare litt lenger tid, sier prosjektleder for Skanska, Kenneth Blåfjell.
Byggetiden er vel 17 måneder, noe Blåfjell karakteriserer som riktig ut i fra de forutsetninger og krav som ligger til grunn i kontrakten. Selv med endrings- og tilleggsarbeider på 10 prosent av den opprinnelige kontraktsummen på 334 millioner kroner eks. mva.

– En teaterscene

Prinsippene og løsningene i bygg F skulle altså videreføres, et mål var at det skulle fremstå som ett kompleks. Hovedgrepene og materialiteten er lett gjenkjennbare. Vi drar kjensel på rekkverk, trapper og kontorfronter. Innvendig er det også her installasjonsgulv i forskjellig format, noen med parkett, andre med teppefliser. Et mantra har vært fleksibilitet. Hydro er en stor organisasjon, men ingen dinosaur. Raske påvirkninger eller beslutninger skal gi enda raskere omstillinger, også i fysisk inndeling eller oppdeling av kontorarealene. Et åpent kontorlandskap skal raskt kunne endres til cellekontorer eller omvendt. For å unngå kravene til skjørt er det eksempelvis himlinger med høy lydmotstandsklasse. Kjøling og varme kan stilles i utallige posisjoner.
   
– Det er brukt mye penger på fleksible løsninger, først og fremst de tekniske. Den tekniske grid’en er tett, det kan etableres rom overalt. Settes det opp vegger, ligger teknikken i himlingene. Det er satset på et fleksibelt og modulært veggsystem som er svært lett å sette opp og ta ned. Ved å være føre var dersom vegger må flyttes, slipper man dyre kostnader i ettertid, fordi man allerede har lagt opp de tekniske installasjonene. Dette er en teaterscene der det er lett å tilpasse seg ved å flytte rundt på rommene i planene, sier Lars Marius Eide i Hydro Projects.

HMS i høysetet

Det er lagt stor vekt på HMS-arbeidet. Skanskas interne og Hydros standard når det gjelder dette har på flere måter lagt en dobbel sikring på det kontrollerte arbeidet, og er fra byggherres side presisert med strenge krav i kontrakten.
   
– Det har vært jevnlig HMS-oppfølging ute på byggeplass og anleggsledelsen har tatt tak i dette på en skikkelig og god måte. De har tatt et linjeansvar på alle og ikke delegert det ut til arbeidsformenn. Resultatet er null fraværsskader, kun fem mindre kutt- og klemskader, sier Eide.
   
– Jo, Hydro har en helt annen fokus og forståelse for HMS i prosjektering og drift enn det de fleste andre kunder har, og krever at vi tar hensyn til det. Hydro tar blant annet «prosjektlederrollen i henhold til byggherreforskriften» selv. Og gjennomfører HMS-revisjoner osv. for å forsikre seg om at hovedentreprenør og hans ue-er leverer som avtalt. Dette har hatt mange utslag, blant annet resultert i at prosjektet sto for ca en tredel av utførte Sikker Jobb-analyser og Rapport om uønsket hendelse og farlig forhold (RUH) i region Oslo i 2008. Til sammenlikning representerte prosjektet ca 15 prosent av omsetningen i samme periode. Selv om vi ikke sto for en tredel av volumet. Her har vi jobbet på en litt annen måte enn det som er vanlig. Det sier mye, men ikke alt, om de ressursene vi har brukt på den oppgaven og det alvoret vi legger i dette, sier Blåfjell.
   
På eget initiativ og inspirert av kolleger i Skanska Uk i London fra England fikk Blåfjell innført en policy om at for hver RUH som ble innrapportert på prosjektet skulle Skanska bidra med kr 20 til veldedige formål. Dette var ment som en motiverende faktor i sikkerhetsarbeidet, og vi er strålende fornøyd med responsen fra alle involverte. Frelsesarmeen ble valgt som mottaker og tildelt kr 12.500 i forbindelse med en høytidlig overrekkelse på byggeplass. – Vi oppfordrer flere aktører i næringen til å gjøre noe tilsvarende, sier Blåfjell.

Aluminium

Hydrofamilien spenner over et stort produktregister, og dette har gitt seg utslag i det nye bygget. Innvendig er det en utstrakt bruk av aluminiumsprodukter, blant annet i innfelte slisser i møbler og benkeplater i kantine og tekjøkken. Også i kontorfrontene ser vi det samme materialet.

Energibesparing

For utenforstående og for betraktere fra utsiden vil imidlertid fasadene markere seg. Foruten den mørke basaltsteinen er det i vinduer og fasader brukt aluminium med den nyeste teknologien i fasadesystemet Wicona. Dette utvikles og markedsføres av Hydro Building Systems, en forretningsenhet innen Norsk Hydro ASA. Dobbeltfasaden har to glassjikt, et enkeltglass ytterst og et trelags glass innerst. Behovet for å kjøle ned fasaden begrenses sterkt ved at det mellom sjiktene sirkulerer ventilert luft. I tillegg er det mellom glassene montert inn persienner, som ytterligere avgrenser behovet for kjøling. U-verdien er svært lav, i tillegg til at dobbeltfasaden også har svært gode lydegenskaper. Hele den lange fasadedelen mot sørvest utgjøres av dette systemet.

Solarvegg

Men også på den andre siden ønsker Hydro å vise frem et annet satsingsprodukt. En 100 kvm stor vegg dekket av solcellepaneler, yter ikke de helt store mengdene i et til tider solfattig land langt mot nord. Poenget er snarere å demonstrere mulighetene for og å øke bevisstheten til det faktum at solarenergi allerede er et svært aktuelt alternativ til fossilt brensel. De 5.000 kWh som solcellene produserer hvert år, går blant annet til en ladestasjon for elbiler på området.

Skanska har hatt sine utfordringer i logistikken på Vækerø. Et kontraktkrav presiserte at det skulle bygges uten sjenanse for øvrig virksomhet. Det har da heller ikke vært mange kommentarene fra naboene i bygg F eller fra Statoil Hydro-bygget, høyst sannsynlig heller ikke fra barnehagen i øst som har vært i full drift. – Det har også vært krevende å bygge oppå et parkeringsanlegg der nedkjøring og trapper hele tiden måtte være tilgjengelig, sier prosjekteringsleder for Skanska, Yngve Jacobsen.
   
Når de Hydroansatte, som har til nå har vært lokalisert rundt i Oslo-området, tar de ca. 450 arbeidsplassene i bruk, kommer de til et ferdig uttestet nybygg. Der de aller fleste andre næringsbygg ikke er fullskalatestet, eller der igangsetting og prøvedrift foregår de første månedene etter overtakelse og innflytting, står bygg E helt ferdig. Alt er testet og fungerer 100 prosent.
   
Som nevnt er Vækerøområdet nå åpent og tilgjengelig. Unn deg turen, kom gående langs alleen fra øst, og se kontrasten til de flere hundre år gamle teglbygningene på Vækerø og opplev det aller siste og ypperste i byggekunst og arkitektur.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter