Glimt av lys i tunnelen

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier at det er enkelte lyspunkter i det økonomiske bildet, men advarer mot å tro at krisen er over. Ledigheten vil fortsatt øke.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at svaret på krisen er en regulert markedsøkonomi, basert på en sterk offentlig sektor. Han er overbevist om at regjeringens tilnærming er den beste, og viser til Norges Banks siste uttalelse fra rentemøtet onsdag om at diverse pakker begynner å virke.

- Revidert budsjett ble lagt fram under det sterkeste økonomiske tilbakeslaget verden har sett siden 1930-tallet. Men det ser ut til at ledigheten kanskje ikke vil utvikle seg riktig så dramatisk som vi trodde, selv om den fortsatt vil øke, sa statsministeren i Stortinget fredag.

På sesjonens siste dag ble revidert nasjonalbudsjett vedtatt uten endringer. Med den økonomiske krisen som bakteppe, ble debatten et ideologisk oppgjør om hvilke grep som best takler krisen innenlands, og hvordan de negative følgene for eksportnæringen og sysselsettingen skal håndteres i de nærmeste årene. Stikkord er høyresidens skatteletter kontra de rødgrønne fellesskapsløsninger.

En rekke talere påpekte at Stortinget gjennomførte sin siste store debatt før valget, og mange brukte derfor anledningen til på oppsummere de fire årene med rødgrønt styre. Det vekslet mellom selvskryt og kritikk, alt etter partitilhørighet.Markante personer som Hill-Marta Solberg (Ap), Inge Ryan (SV) og Øystein Djupedal (SV) takket for seg og går til jobben som fylkesmann, i henholdsvis Nordland, Nord-Trøndelag og Aust-Agder.

Regjeringen fikk sterk kritikk av opposisjonen for manglende resultater på flere felt, særlig ble fattigdomsbekjempelsen trukket fram som «fullstendig mislykket» og «tidenes løftebrudd». Høyre og Frp mente at regjeringen står tafatt og ser på at små og mellomstore, privateide bedrifter går over ende.

- Revidert er kjemisk renset for tiltak rettet mot denne delen av næringslivet, hamret Frp-leder Siv Jensen. Høyres leder Erna Solberg ba regjeringen legge bak seg den billige retorikken om at skattelettelser er uforenlige med en utbygd velferdsstat.

Venstre-leder Lars Sponheim konfronterte Halvorsen med uttalelsen som falt under Kjell Magne Bondeviks regjeringstid om at «fattigdom kan fjernes med et pennestrøk». KrF-leder Dagfinn Høybråten minnet om utsagnet om at «fjerning av fattigdom kun står på politisk vilje».

- Hvorfor skammer du deg ikke, finansminister? spurte en provosert Sponheim under replikkvekslingen.

Venstre-lederen konstaterte at det hadde mer for seg å diskutere veien videre enn selve det reviderte budsjettet. Både han og Høybråten mener at Høyre gjorde seg yndig for Frp gjennom sin rause bruk av 15 milliarder kroner ut over det som er vedtatt av bank- og tiltakspakker.

- Det blir en krevende oppgave for neste storting og regjering å få finanspolitikken og handlingsregelen tilbake på skinnene. Nå er vi jo milevidt unna, sier Sponheim.Finansminister Halvorsen sa at situasjonen er litt lysere på noen områder: Finansmarkedene fungerer bedre, aksjemarkedet går litt opp, boligomsetningen øker og folk flest bruker litt mer penger.

- Dette er positive signaler. Men det betyr ikke at vi kan senke skuldrene og slappe av. Krisen er definitivt ikke over, sa finansministeren.