Nordberg Terrasse

Nordberg Terrasse

Sted: Kringsjå, Oslo

Prosjekttype: Boligblokker

Kontraktssum eks mva: 92 millioner kroner

Bruttoareal: 7.116 kvm

Byggherre: Naturbetong AS

Totalentreprenører: NCC Construction AS

Arkitekt: Arcasa Arkitekter as

Rådgivere: RIB: Bright - RIG, RIBR: Multiconsult - RILYD: Brekke & Strand - RI VVS: Boro VVS - LARK: Merete Haug

Underentreprenører og leverandører: Stikning: Geodesigruppen - Grunn- og gartnerarbeider: Håkanes Maskin - Prefab Hulldekker og stål: Spenncon - Betong: Unicon - Armering: Celsa Steel Service - Forskaling: Hunnebeck Norge - Taktekking: IcopalTak Øst - Rekkverk balkonger: Weland - Murerarbeid: Mjøndalen Mur & Puss - Tømrerarbeid innv.: Indian Bygg - Tømrerarbeid utv. Blokk 1: NCC Construction - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Innerdører: Swedoor - Brannsikring, brannport og montasje ståldører: Thermax - Kjøkken: Sigdal - Hvitevarer: BSH - Himlinger: Bærum Byggmontering - Aluminiumsdører: Brødrene Bøckmann - Bodvegger: GunneboTroax - Blikkenslagerarbeider: Fredrik Haider - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Malerarbeider: Criab Måleri - Rør: Lørenskog Rørleggerbedrift - Ventilasjon: Bærum Blikk & Ventilasjon - Elektro: ElektroNorge - Heis: Reber Schindler - Stillas og byggoppvarming: Bautas - Leveranse trelast: Byggmakker

Troikaen Naturbetong, Arcasa og NCC Construction har etterlatt seg et landemerke på Nordberg i Oslo. Nordberg Terrasse er sjarm og utsikt med usjenert beliggenhet.

– Vi kom over denne eiendommen og så raskt potensialet. En tid var også nabotomta til salgs fra Oslo kommune, men i konkurranse med andre interesserte gikk vi seirende ut med tilslaget på denne tomta, sier adm. dir. i Naturbetong AS, Stig Hvinden. Den 4.800 kvm store eiendommen på høydedraget nær Kringsjå var egentlig tre sammenslåtte tomter. Foruten en eldre enebolig og garasje besto arealet for det meste av villnis og kratt.

Gjentakende former
På eiendommen står det nå et punkthus på seks etasjer i nord, bak en beskyttende, buet lavblokk som vender mot sørvest. Mellom disse dannes et uforstyrret og intimt gårdsrom, skjermet mot det lille som måtte være av sjenanse. Nordberg er ikke utelukkende et villaområde, bebyggelsen består også av høyblokker lenger mot øst. I området kjenner vi også de mastodonte studentblokkene på Kringsjå. Den varierende bebyggelsen ga visse føringer på utformingen av de to bygningsvolumene. Punkthuset tar i mindre grad opp i seg formen fra de eksisterende blokkene og buen har en formparallell til Odd Fellow-bygget lenger mot sørøst.
   
Det var visse problemstillinger knyttet til høyden på buen, i første rekke for å få mest mulig dagslys inn i gårdsrommet. Kravet fra Plan- og bygningsetaten ble håndtert av byggherre på en måte som ga en vellykket løsning for prosjektet, samtidig som det også ga en god tilpassing i miljøet for øvrig. Resultatet ble inntrukne toppetasjer på begge sider. I forhold til den eksisterende bebyggelsen representerer Nordberg Terrasse en skånsom nedtrapping mot T-banelinjen i sør.

Enorm interesse

– Jeg har aldri opplevd maken til interesse tidlig i reguleringsfasen blant godt voksne mennesker som hadde eneboliger å selge, men som fortsatt ville bo i det samme nærområdet. Eldre ringte oss og ville sikre seg leilighet, forteller Camilla Solberg i Arcasa arkitekter. Her kan man snakke om å treffe målgruppen rett i hjertet; Beboerne i Nordberg Terrasse er stort sett fra 50 pluss og har bodd i området lenge.
   
– Utfordringen vi så for oss var den buede blokken med et komplisert aksesystem. Vi var avhengige av å ha en stikker her ganske lenge, det krever alltid noe ekstra å få til plasseringen av akser og vegger. Men dette gikk egentlig ganske greit, sier prosjektingeniør for NCC, Rune Haug. Grunnforholdene var fjell, som ga mye sprenging og bortkjøring av masser. Parkeringskjelleren og veggene er plasstøpte, resten over bakken er tradisjonell byggeteknikk med elementbygg og hulldekker.
   
– Tomta var omkranset av en gangvei, kommunal vei og T-banen og siden den buede blokka var såpass lang i utstrekning så måtte vi ha beltegående fagverkskran (180 tonn med 8 m mellom beltene) som kunne bevege seg med last. Mellom blokkene var det gårdsrom med garasje under. Plasseringen måtte legges mellom T-banen og den buede blokka. For at kranen skulle kunne bevege seg måtte underlaget være meget nøyaktig planert og ingen helning på terrenget ble akseptert, sier Haug. Noen av løftene til balkongene for punktblokka var også utfordrende med tanke på plassering av mobilkranen og at enkelte av balkongene veide opp mot 20 tonn. Elementmontasjen for punktblokka ble utført med vanlig mobilkran.
   
NCC har i egen regi utført tømrerarbeidet, og har administrert byggplassen som til tider kunne bestå av over 60 personer. Prosjektet har ikke hatt noen skader eller uhell. – Naturbetong har vært en veldig dyktig, hyggelig og enkel byggherre å samarbeide med. Prospekt og underlag har vært veldig proft utarbeidet, sier Haug.

Usjenert, men sentralt

Til sammen har Nordberg Terrasse 48 leiligheter, fordelt på 32 i buen og 16 i punkthuset. Alle med svært gode lysforhold og romslige terrasser og balkonger. Det bør man også ha, utsikten fra øvre nivå er formidabel over deler av Nordmarka og over byen. Bygningssammensetning og plassering gir intime, skjermede fellesområder og usjenerte leiligheter. Det er kun 7 minutter med t-banen til byen eller 4 minutter til skiløyper eller bademuligheter på Sognsvann. Det har i vid forstand et miljøaspekt. Med nærbutikker i området, skal det svært gode påskudd til for ikke å la bilen stå.
   
– Når det gjelder materialvalg i fasadene har vi valgt en palett med mørk teglstein og liggende, malt trekledning. Denne trekledningen blir brukt i store deler av Nordbergområdet. Det gir et enkelt, men kontrastfylt uttrykk, som er med på å bekrefte volumoppbyggingen i prosjektet, forklarer arkitekt Solberg.

– Nordberg Terrasse har gått forholdsvis greit, både på prosjektnivå og på reguleringen. Samarbeidet med Plan- og bygningsetaten har vært godt, avslutter hun.
   
– Ja, det har vært i kategorien «et svært vellykket prosjekt», faktisk et av de mest effektive reguleringssakene vi har hatt, samtidig som den var så forsvarlig som forutsetningen egentlig skal være. Saken tok tre år, det er unntaket som bekrefter regelen i Oslo. Vårt snitt ligger nå på ca 11 år, sier Hvinden som også hadde med seg Arcasa og NCC på det nylig avsluttede prosjektet Nye Major. – Vi er svært godt fornøyde med Arcasa og mener de har gjort en flott jobb også her oppe. Det estetiske uttrykket ble veldig bra.
På skinner

– Dessverre er det ofte mye problemer og mangler i prosjekter i Norge, ting er ikke alltid på stell. Med NCC har det gjort det. De er trygge, tillitvekkende og de leverer. De har kontroll på prosessene, og har team som har 100 prosent innsikt i hva som skal til for å levere boliger. Det er en egen ferdighet.
   
– Det har kanskje ikke vært de helt store byggetekniske utfordringene på Nordberg, heller?
   
– Det har ikke det, men poenget er at det skal organiseres på en profesjonell måte. Hvis man vet hva man gjør, virker alt tilsynelatende enkelt. Grunnen er at de har sine systemer organisert på en måte som fungerer. Utenfra kan det virke som en superenkel byggeteknisk utfordring som har gått på skinner, men dette er jo nettopp fordi NCC er proffe, kan jobben sin og vet hva de driver med, sier Hvinden.
   
Han er heller ikke sen om å beskrive nøkkelkvalitetene i Nordberg Terrasse. – Beliggenhetenrosjektets utforming og størrelsen på leilighetene. Og, som sagt, beliggenheten.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter