Senterparken

Senterparken

Sted: Åsane

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 125 millioner kroner

Bruttoareal: 11.800 kvm

Byggherrer: Nordea Liv (næring) og Vestbo (bolig)

Byggherreombud: Erstad og Lekven

Totalentreprenør: Larsen Atterås og Brosvik

Arkitekt: Rambøll

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIE: Tekno Consult - RIV: Techmentor - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Espevik & Buck - Betongarbeider: Larsen, Atterås og Brosvik - Betongelementer terrasser: Voss Cementvarefabrikk - Tømrerarbeider: Åsane Byggmesterforretning - Fasadearbeider: Sognnes Bygg - Taktekking: Fløysand Tak - Glassfasader, rekkverk, trapper: Bjartmar Rinde - Maler: O. Paulsen - Gulvlegger: Gulvlegger Paul I. Kronheim - Leverandør av keramiske fliser: Odin Flissenter - Flislegger: Stor-Bergen Mur & Flis - Rørlegger: TIAS - Sprinkler: Sprinkler Vest - Ventilasjon: VVT og GK Norge - Elektro: YIT - Kjøkkenleverandør: Det Norske Kjøkkensenter - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Møller Undall - Innerdører: Swedoor - Heiser: Reber Schindler Heis - Rulletrapper: Thussenkrupp - Anleggsgartner: Wikholm

Senterparken er det første bygget i en utvikling som skal omdanne det største kjøpesenterområdet i Åsane til et bydelssentrum.

I løpet av et par år vil området rundt Åsane Storsenter bli et urbant område for bolig, handel og næring. Senterparken er det første bygget med bolig og næring i området. Det inneholder 51 leiligheter og en stor elektrobutikk.

Ni etasjer

Prosjektleder Steinar Norheim i Larsen, Atterås & Brosvik (LAB) forteller at Senterparken er på 11.800 kvadratmeter og har sju etasjer over bakken og to under. Tiltakshavere er Vestbo og Åsane Storsenter. Bygget er tegnet av Rambøll Norge og ført opp i totalentreprise av LAB. Total byggekostnad er 125 millioner kr eks mva. Byggestart var i august 2007. Bygget stod ferdig i mai i år.
   
Tomten er på drøyt to mål. Grunnen består av fjell og det var nødvendig å sprenge bort cirka 20.000 kubikkmeter fjellmasse. Disse er brukt til bygging av en parkeringsplass nær bygget.

51 leiligheter

Leilighetene varierer fra 35 til 80 kvadratmeter. Snittpris ved salg var på 40.000 kroner per kvadratmeter. Norheim beskriver standarden som god. Leilighetene har kabel-TV og en felles takhage på 600 kvadratmeter i tredje etasje. Solforholdene er gode. Leilighetene er fordelt på to punkthus, det ene på fem etasjer, det andre på sju (regnet fra bakkenivå). Alle leilighetene har i tillegg egne terrasser eller balkonger. Det er en parkeringsplass for hver leilighet i parkeringsanlegg i underetasjene.

Næringsdelen omfatter en Expert-butikk på til sammen 5.400 kvadratmeter. Butikkdelen er på 3.500 kvadratmeter og har to plan.
   
Opp til tredje etasje har bygget en rektangulær fasong. De to punkthusene ligger i en L-form på taket av andre etasje. Hele bygget har bærende konstruksjon i plasstøpt betong. Takene er flate, isolerte tekket med papp. I fasadene er det brukt glass, keramiske fliser, skifer, aluminiumskassetter og Formica fasadeplater.

Krevende grunn

Norheim sier at grunnforholdene var den største utfordringen under oppføringen av bygget. – Vi sprengte oss ned til det laveste punktet i området der en stor overvannstrasé går rett forbi. I tillegg var det svakhetssoner i fjellet. Vi måtte støpe barrikader og tette ved injisering. Under prosjekteringen har det vært en utfordring at bygget skulle romme både bolig, næring og parkering.

Tilnærmet vedlikeholdsfritt

Bygget har elektrisk oppvarming med panelovner. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Det er solreflekterende glass mot sør og vest i næringsdelen. Denne delen har også SD-anlegg. Balansert ventilasjon, rent bygg i byggeperioden, lavemitterende materialer og takhøye skap på kjøkken gir et godt inneklima (ikke noe sted hybelkaniner kan formere seg). Tilnærmet vedlikeholdsfrie fasadematerialer og bruk av aluvinduer gir et enkelt og rimelig vedlikehold.
   
Det er lagt ned mellom 150 og 200 årsverk i bygget. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader. Norheim trekker fram fasadematerialene som kompetansehevende for LAB.

Bygg som kommuniserer

Sivilarkitekt Torstein Skauge i Rambøll Norge sier at den største arkitektoniske utfordringen var å tegne et bygg i et område som ikke er ferdig regulert.
   
– Vi skulle også oppfylle ønskene fra to byggherrer og en leietaker. Bygget skal henvende seg til et offentlig rom som skal utvikles til å bli et bilfritt, urbant område. Vi ønsket at boligdelen skulle få tilhørighet med uteområdene. For å få det til har vi trukket denne delen utenfor næringsdelen. I elektrobutikken har vi valgt store glassfasader for å gi både innsyn og utsyn. På den måten virker butikken mer tiltalende både innenfra og utenfra.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter