Hjelseng Terrasse

Hjelseng Terrasse

Sted: Stjørdal

Prosjekttype: Nybygg

Generalentreprisekostnad eks mva: 55 millioner kroner

Bruttoareal: 3.000 kvm

Byggherre: Ola Hjelseng Eiendom

Generalentreprenør: Stjern Entreprenør

Totalteknisk entreprenør: Bakco

Arkitekt: Sivilarkitekt Håvard Eide

Totalprosjekterende og prosjekt- og byggeledelse: ProsjektutviklingMidt-Norge

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Br Bjerkli - Betongleverandør: Unicon - Armering: E A Smith - Hulldekker: Spenncon - Taktekking: Takservice - Vinduer og balkongdører: Lian trevarefabrikk - Leverandør natursteinsfasader: Heimdal Naturstein - Mur, pus, flis og montering natursteinsfasader: Ragnar Skånøy - Maler: Rosenborg Malerforretning - Parkett: Inter-Tre - Stål og smedprodukter: Øra Produkter - Rørlegger: Rørteknikk - Ventilasjon: Bakco - Elektro: E-Nor Installasjon - Kjøkken/bad/garderobe: XL-Bygg Gunnar T Strøm - Stål- og branndører: Thermax - Innv brann-/lyddører: Swedoor - Lås og beslag: Beslag-Consult - Rekkverk: Midthaug Trøndelag - Byggevarer: Optimera

Både de 29 leilighetene, selve bygget og uteområdene i Hjelseng Terrasse i Stjørdal preges av gode materialer og gjennomtenkte løsninger.

Bygget er på 3.000 kvadratmeter og har dels tre etasjer. Det er tegnet av sivilarkitekt Håvard Eide og ført opp i generalentreprise av Stjern Entreprenør. Prosjektutvikling Midt-Norge har vært totalprosjekterende og hatt prosjekt- og byggeledelse, mens Bakco har vært totalteknisk entreprenør. Generalentreprisekostnad er cirka 55 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Hjelseng Eiendom. Byggearbeidene startet i januar 2008 og bygget stod ferdig i mai i år.

29 leiligheter
Prosjektleder Øivind Trettøy i Stjern Entreprenør forteller at tomten ligger i Hjelsenglia, rett ved golfbanen i Stjørdal, og er svakt skrånende. – Grunnen består av fjell og det har vært nødvendig å sprenge ut og kjøre bort en
del masser. Noe av dette er brukt ved Trondheim lufthavn Værnes.
   
De 29 leilighetene varierer fra 60 til 156 kvadratmeter. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris ved salg var 37.000 kroner. Alle leilighetene har meget gode solforhold og store terrasser. Under bygget er det tre parkeringsanlegg med cirka ti plasser i hvert. Gjesteparkering er på utsiden av bygget. Uteområdene er pent opparbeidet med beplantning og rødbrune steinmurer. Steinen kommer fra Krokom nær Østersund i Sverige. Den har en jevn overflate og er god å mure med.

Betong og stål

Ifølge Trettøy er parkeringsanleggene og dekket over dem plasstøpt mens det er hulldekker videre opp. Over hulldekkene er det en fem cm tykk støpt plate. Over denne er det et åtte cm lag med trykkfast EPS og et fire cm tykt lag med nettarmert avrettingsmasse. Taket er flatt, har stålbæring, er isolert og tekket med folie. Fasadene består dels av stående dobbelfalset royalimpregnert kledning og dels av naturstein. I leilighetene er det parkett på gulvene, flislagte bad og integrerte hvitevarer. Vinduene har en U-verdi på 0,95. 
   
Gulvet på terrassene heller svakt framover, slik at vann renner av. I fronten er det en renne som fanger det opp. På de overbygde terrassene er det sluk som tar bort smeltevann. Glasset i terrasserekkverkene er herdet og laminert.

Komplekst

Trettøy sier at en utfordring i prosjektet var den komplekse utformingen, med mange sammenføyninger og overganger. – Mye er løst på byggeplassen sammen med arkitekt og rådgiver.
   
Tor Solli i Prosjektutvikling Midt-Norge bekrefter at bygget har en krevende arkitektur og vært meget arbeidssomt. – Det har likevel vært en usedvanlig behagelig byggeprosess. Både prosjekterende og utførende har hatt stort engasjement og følt eierskap til prosjektet.

Enkelt vedlikehold

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Oppvarming skjer med elektriske panelovner. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Det er bevegelsessensorer i alle fellesareal og boder som slår på og av lyset. Vinduene er belagt med aluminium, noe som gir enklere vedlikehold og lang levetid. Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Søppelrommet er avkjølt og har containere for ulike typer avfall. Leilighetene i øverste etasje er forberedt for pipe for ved- eller gasspeis. Alle leilighetene har porttelefon som er forberedt for kamera.
   
Hjelseng Terrasse er ført opp uten noen fraværsskader. For Stjern Entreprenør har prosjektet betydd økt kompetanse på kompleks boligbygging.

Tre deler
Sivilarkitekt Håvard Eide forteller at det var naturlig å dele bygget i tre deler med hver sin trapp og heis fra parkeringskjeller/sokkel. – Atkomst fra gateplan skjer via åpne utvendig passasjer/veiter, som leder direkte til trapperom. Dette ga mulighet til å slippe lys inn til trapperommene i de øvrige etasjer samt ga spennende utsiktsgløtt derfra. Vi valgte en boligakse på 10,2 meter som ga tilstrekkelig bredde til 3 soverom med visse arkitektoniske grep, samt god bredde på oppholdsrom.

For å få tilfredsstillende lysforhold valgte vi vindushøyder på 2,3 meter, samt en lys grå farge på himling under terrasse i etasjen over. Spesielt i første etasje der terrassene har en dybde på 7,5 meter og et overheng på over fire meter var dette nødvendige tiltak.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter