Styrker kommunene i revidert

Regjeringen gir en ekstra milliard til kommunene for å motvirke innstramminger som kan ramme sysselsettingen og tjenestetilbudet.

Tilleggsbevilgningen kommer i revidert nasjonalbudsjett for 2009 som vedtas fredag.

I innstillingen om kommuneøkonomien for 2010 heter det at flere kommuner også i inneværende år har en vanskelig økonomisk situasjon, til tross for en betydelig økning i kommunenes frie inntekter.

Aktivitetsveksten har vært større enn antatt, dessuten er en del kommuner gått på til dels store tap som følge av finanskrisen.

Realveksten i kommunesektorens samlede inntekter fra 2008 til 2009 blir anslagsvis 9,5 milliarder kroner, eller 3,3 prosent.

Flertallet i kommunal- og forvaltningskomiteen viser til regjeringens garanti om å kompensere fall i skatteinngangen i 2009 som følge av den økonomiske krisen. Komiteen understreker at utviklingen i kommuneøkonomien må følges nøye med tanke på hvordan skatteinntektene utvikler seg.

Frp er helt uenig i regjeringens framstilling av utviklingen i kommunene. Partiet viser til at det var et betydelig løft i 2006, men at det siden da er gått nedover.

Frps medlemmer av kommunalkomiteen mener at regjeringen i hvert statsbudsjett og hvert revidert nasjonalbudsjett bommer i sine anslag på kostnadsvekst og endringer i befolkningssammensetningen.

Frp sier at inntektsveksten i 2009 ikke tar høyde for det økende behovet for tjenester i kommunene og dermed ikke er kraftig nok til å øke innsatsen både innen eldreomsorg, skole og barnevern.