Sole Skog, hus 8 og 9

Sole Skog, hus 8 og 9

Sted: Sole, Vestby

Prosjekttype: Boligblokker og rekkehus

Kontraktsum eks mva: 180 millioner kroner

BTA: Ca. 11.000 kvm

Byggherre: Såner Invest AS

Totalentreprenør: Hersleth Entreprenør AS

Arkitekter: ARKITEKTHUSET Knut H Knudtsen AS

Konsulenter: RIB, VVS, RIBR, VVA-anlegg, støy og akustikk: SWECO

Underentreprenører og leverandører: Maler: Malermester Sigurd Karlsen - Balkongrekkverk: Rekon – Sigdal kjøkken, bad og garderobe: Byggmakker Herføll - Grunnarbeid: Leif Grimsrud - Stål/Prefab og balkonger: Kynningsrud Prefab - Elektro: Vestby Elektro Service - Sanitæranlegg: Østfold Rør - Heis: Otis - Ventilasjon og sentralstøvsuger: Storm Klima - Tak: Protan Tak - Byggevarer: Knapstad Byggmarked Maxbo

4 mil fra hovedstadens trangboddhet og mas er første del av Vestbys største utbygging ferdig. Boligprosjektet Sole kjennetegnes ved et stort utvalg leilighetsvarianter i et grønt, fritt og åpent landskap.

Utkantkommunenes boligilbud vokser i takt med kvadratmeterprisen i Oslo. Stadig flere ser fordeler med å bo rimeligere og bedre kun 30 minutter fra storbyens sentrum. Boligprosjektet Sole i Vestby er ett av dem. Selv om de fleste kjøperne har sterk lokal forankring, har Sole allerede trukket til seg utflyttere fra de større byene i nærheten.
   
Fem minutter fra jernbanestasjonen har Såner Invest AS satt i gang utviklingen og utbyggingen av boligprosjektet. Selskapet eies av Olav Breivik og Thorleif Hersleth. Sistnevnte har årelang ledelseserfaring fra Hersleth Entreprenør AS, som også er totalentreprenør for utbyggingen. Såner Invest har ervervet området på 420 dekar, der godt over halvparten skal settes av til grønne lunger og friareal. Det er prosjektert nærmere 1400 boenheter i et avskjermet og idyllisk område.

Også skole og barnehage

Det skal godt gjøres ikke å finne noe som passer de fleste. Boligblokker, rekkehusleiligheter og et felt tiltenkt eneboliger skal på plass. Mellom veger, gangstier og friområder har området også fått Nye Vestby skole, en tre-parallell for trinn 1 – 7, fra i fjor høst. Midt i prosessen med bygging av boliger har Hersleth Entreprenør også hatt anledning til å bygge den kommunale Øvredammen barnehage, som ligger ved innkjøringen til feltet.
   
Hersleth Entreprenør har selv utført all betong-, tømrer-, mur- og flisarbeid. Den første boligblokka ble levert allerede høsten 2005 året etter, den neste igjen to måneder senere. En effektiv prosess sikrer igangsetting av ett hus, før det pågående er helt ferdig. De ni blokkene som hittil er overlevert er alle fundamentert til fjell, med plasstøpte kjellere og sjakter. Bærekonstruksjonen er i stål og har betongelementer som etasjeskillere.

– Det var for så vidt ingen spesielle byggetekniske utfordringer. Det er kurante bygg, men mye hjørner, sprang og vinkler i kombinasjon med flere materialvalg. Det gir en utfordring med tanke på stillaser. Det går ikke mange meter før stillaser må reises på nytt, sier prosjektleder for Hersleth Entreprenør, Henning Olafsen. Han har vært på Sole siden anleggsstart høsten 2004.

Mange ulike varianter

Men nettopp sprang og variasjoner i fasadene befester det eksklusive uttrykket. Et funkispreg som forsterkes ved Sto-puss i kombinasjon med trespiler i lektepanel innenfor balkongene. Blokkene varierer mellom tre og fire etasjer, men har et stort utvalg av forskjellige leiligheter i ulike størrelser. – Hovedgrepet i blokkene er at de er lette å tilpasse markedet. I de første byggene var leiligheter på 60 kvm svært populære, men nå er det de største som går først. Det er ikke to leiligheter som er like når det gjelder leilighetsmiksen. Dette har skapt utfordringer når det gjelder å få bad og våtrom til å ligge over hverandre, men det har vi klart ved å gjøre tilpasninger underveis, forklarer arkitekt Knut Knudtsen i Arkitekthuset Knut H. Knudtsen AS.

Mye lys inn

Blokkene har direkte atkomst med heis til parkeringsetasjene. Alle leiligheter har romslige balkonger. I utgangspunktet var blokkene tenkt med tilbaketrukket toppetasje, dette ble omgjort til den nåværende arealvennlige utgaven. – Et fortrinn er at vi har fått til vindushøyder helt opp til 2,40 på en del rom. Det gir lys langt inn i leilighetene, sier Knudtsen. Utbygger har vært føre var og lagt inn spesielt god lydisolasjon mellom boenhetene, for å slippe et eventuelt fordyrende tilleggsarbeid i ettertid. Standard for øvrig er blant annet portåpner til garasje, porttelefon og sentralstøvsuger.
   
Det er også bygget 14 rekkehusleiligheter, alle i to plan. De var innflytningsklare før sommerferien i fjor. Det er to typer, den største på 87 kvm ligger innerst på tomta. Den andre typen er på 82 kvm, med inngang fra bakkeplan. Begge har mindre hageflekker foran husene, og parkering i åpne garasjerekker (carport) på baksiden. Begge typene har bærekonstruksjon med yttervegger, tak- og etasjeskillere i tre. Innvendige vegger er av bindingsverk med overflate av malt gips.
   
For å få ned driftskostnadene vil utbyggerne danne et selskap for å gi best mulig service til beboerne. Det være seg vedlikehold, sikkerhet, forhold til leverandører eller for å ta seg av fellesområder og grønne lunger.
   
Avhengig av markedets behov og respons vil utbyggingstakten kunne øke ved behov. Dersom det går slik Såner Invest ser for seg, vil utbyggingen på Sole ha et tidsperspektiv på 10 til 15 år.
   
Tidsperspektivet kombinert med å ha totalansvar og planlegging for et enormt areal gir utbygger fordelen ved å tenke helhetlig og langsiktig. Det mest i øyefallende særpreget ved utbyggingen på Sole er en generell liten utbyggingsgrad innenfor det regulerte området. Enkelte utbyggere kunne sikkert vært fristet til tenke kortsiktig profitt og å foreta en generell tettere plassering av blokkene. Naturligvis gjør avstanden enhetene mellom sitt for å begrense muligheten for innsyn fra en balkong eller leilighet til en annen.
   
Sole har svært god plass, med store åpne flater, plener og lekeområder. Det har hittil ikke vært tradisjon for å bygge og å flytte inn i blokker i Vestby. Utbyggingen på Sole burde ikke skremme eventuelle skeptikere bort fra fremtidig blokkbebyggelse i Vestby.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter