Stenger rom etter asbestfunn

25 rom ved Stavanger universitetssjukehus stenges etter at det er funnet asbest i plater under vinduene.

Platene ble montert da bygget ble satt opp i 1978. Sykehuset har ikke vært klar over at det har vært benyttet asbestholdig materiale.

Mistanken ble fattet da det skulle utføres utbedringer på tre rom i Vestbygget. Det ble da rutinemessig sendt inn prøver.

- Vi tar situasjonen alvorlig og setter i verk de tiltakene som er anbefalt og nødvendige. Asbest utgjør ingen fare så lenge flatene er forseglet. Det er funnet synlige skader i 25 rom, og for å være på den sikre siden stenges disse mandag, sier administrerende direktør Ingar Pettersen på sykehusets nettsider.

Barneavdeling
Av de 25 rommene er femten pasientrom og ti kontorer, opplyser informasjonsrådgiver Cathrine Andresen til NTB.

- Det dreier seg blant annet om ni rom på to ulike barneavdelinger. Det er klart det er en utfordring for oss å få flyttet pasientene, og vi jobber nå med å finne løsninger, sier Andresen.

Hun sier at stengingen av rommene foreløpig ikke får noen konsekvenser for inntak av nye pasienter.

Hele huset
Asbesten er funnet i topplatene under vinduene.

- Asbest er brukt over hele sykehuset, men i de 25 rommene som nå er stengt er det funnet sprekker i platene, sier Andresen.

Asbest er ikke farlig så lenge platene er intakte. Andresen sier at det i løpet av uka skal avgjøres om det er aktuelt å stenge flere rom.
Sykehusledelsen mener at pasienter og pårørende ikke har noen grunn til å være bekymret, siden det ifølge Folkehelseinstituttet først og fremst er ved langtidseksponering asbest kan få helsemessige konsekvenser.

- Vi kan ikke se at dette på noen måte berører pasienter og pårørende som har oppholdt seg i Vestbygget over kortere perioder. Videre risikovurdering vil gi oss en bedre indikasjon på om funnet av asbest kan fått helsemessige konsekvenser for våre ansatte som har jobbet i bygningen, sier Ingar Pettersen.