Frafallet i opplæringen skal stanses

Regjeringen får stort sett skryt av organisasjonene i skolen for sine tiltak mot elevfrafallet i videregående opplæring. Men Venstre og Frp er lunkne.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) la fredag fram stortingsmelding nr. 44, «Utdanningslinja» eller kompetansemeldingen som den også er kalt. Den tar for seg hele utdanningssystemet, med særlig vekt på fag- og yrkesopplæringen.
Hensikten er å forebygge at elever faller ut av utdanningssystemet tidlig. - Dette frafallet er en av de faktorene som skaper mest sosial ulikhet i samfunnet, og de personlige omkostningene er store, mener Solhjell.

Etterspør bedre skole
Statsråden sier at både lærere, elever og foreldre etterspør en skole som tar bedre vare på elevene. Vi trenger mer praktiske arbeidsmåter, særlig på ungdomstrinnet og i yrkesopplæringen, mener Solhjell.
I stortingsmeldingen varsles et nytt praktisk arbeidslivsfag i ungdomsskolen. Dessuten skal det bli bedre tilrettelegging for bedriftsbasert opplæring.
Videre skal yrkesfagopplæringen forplikte seg sterkere til å tilpasse fellesfagene yrkeslivet.

Regjeringen foreslår også flere tiltak for å styrke samarbeidet mellom høyere utdanning og arbeidslivet. Den vil opprette egne råd for samarbeidet med arbeidslivet ved hver utdanningsinstitusjon, og det lanseres også en mulighet for alle studenter til å ta frivillig praksis som en del av utdanningsløpet.

God mottakelse
I hovedsak får den såkalte kompetansemeldingen god mottakelse av organisasjonene i skolen. Nestleder i Utdanningsforbundet, Per Aahlin, mener det er positivt at det legges opp til økt innsats for å dempe frafallet i videregående og gi et godt fagskoletilbud. Men han savner flere konkrete tiltak og midlene til å gjennomføre dem.

Norsk Studentunion (NSU) er positive til forslaget om å tydeliggjøre skillet mellom de korte profesjonsutdanningene og de mer teoritunge bachelorgradene ved universitetene. Studentenes Landsforbund (StL) minner om at antall studenter vil øke merkbart de kommende årene, og at det krever milliarder i økte midler.

Venstres Odd Einar Dørum mener det er fint at det nå varsles tiltak mot frafall, men påpeker at meldingen kommer for sent til at Stortinget kan behandle den før valget. Frps utdanningspolitiske talsmann Anders Amundsen sier også at det er flere gode forslag i meldingen, men er skuffet over at meldingen kommer nå - en uke før det er slutt på Stortinget. Det er et nederlag, sier Amundsen.