Cecilie Thoresens vei 3

Cecilie Thoresens vei 3

Sted: Oslo

Prosjekttype: Næringsbygg

Totalentreprenør: Seltor Entreprenør

Kontraktssum eks mva: 44 millioner kroner

Bruttoareal: 4.900 kvm

Byggherre: Trajan Utvikling AS

Arkitekt: Spor Arkitekter AS

Rådgivere: RIB: Dr. tech. Olav Olsen - Tekn. Installasjoner og SPA: AF Energi & Miljøteknikk - RIBR: Pål Cappelen

Underentreprenører og leverandører: Resepsjonsdisk: Marker Mek. Verksted - Riving av bærekonstruksjon: Well Trade Eiendom og Anlegg - Murerarbeid: Stryken og Gulbrandsen - Utomhusarbeid og fortau: Skanska - Ståldører: Robust - Betongsaging og -boring: Rivcom - Taktekking: Protan Tak - Solskjerming: Oslo & Akershus Solskjerming - Lås og beslag: Norsk Nøkkelservice - Stålarbeider: Nordic Stål - Flislegger: Naturstein & Flis - Flisleverandør: FagFlis - Maler: Målarfirma Christer Mårtenson - Porter: Monteringsservice as Norport - Himling og kontorfronter: Modulvegger Oslo - parkett/sportsgulv: ABS Parkett - Stålkonstruksjoner og hulldekker: Loe Betongelementer - Heis: Kone - Gulvstøp: Betongmann - Gulvsparkling: Hæhre Gulvstøp - Fasader og vinduer: H. Glass - fasadebeslag og div. rustfrie innv. arbeider: Franke Onsrud Blikkslageri - Gulvbelegg: Byggbelegg Elvestad - Byggevarer: Optimera - Branntetting

Skal man trene opp kroppen, bør det gjøres planmessig, grundig og riktig. Ikke ulikt det Seltor Entreprenør har gjort med nye Elixia på Lambertseter.

Folk i bydelen tar tydeligvis vare på kroppen sin. Elixias tidligere lokaler var for små og mindre hensiktsmessige, enn det den nye lokaliseringen ville kunne tilby. Antallet medlemmer hos Elixia på Lambertseter ligger på ca 6.000, og øker fortsatt. Det tidligere skolageret i Cecilie Thoresens vei 3 er en forholdsvis ny ervervelse for byggherre Trajan Utvikling AS. Bygget er fra 1993-94, men skulle nye leietakere med andre virksomhetsområder inn, måtte det skreddersys etter behov. En tid var det et parallelløp mellom Elixia og en konkurrerende treningskjede om leiemuligheter for den 4.900 kvm store bygningen.

Elixia og Euronics inn
Elixia trakk det lengste strået, og endte opp med en leieavtale for 2.600 kvm. Nabo Rema 1000 har leid deler av første etasje, men har valgt fremleie av de 1.560 kvm til Euronics.

Seltor Entreprenør har en gammel og ærverdig Telemarksbakgrunn, men etablerte seg også i Oslo i 2007. Etter en forhandlet kontraktsrunde ble Seltor foretrukket av byggherre Trajan Utvikling til å konvertere bygget til en mer formålstjenlig funksjon.
   
– Det er en komplisert transformasjon å gjøre et skolager om til et forsamlingslokale. I starten så vi for oss at den største utfordringen ville ligge i å endre risikoklassifiseringen fra 2 til 5. Her har vi hatt stort utbytte av den erfaring Dr. techn. Olav Olsen hadde som RIB, forteller daglig leder i Seltor AS/ Seltor Øst, Stian Råmunddal og prosjektleder Tore Gloppe.

Betydelig ombygging
Fundamentering og stålkonstruksjoner måtte endres, i første rekke ved at det ble lagt en dobbeltarmert påstøp på 20 cm. Søyler og dragere er forsterket, blant annet ved at gitterbæring i taket er lasket. Kontorfløyen og teknisk rom på mezzanin ble revet. Men totalt er 600 kvm hulldekker forsiktig demontert og brukt i andre prosjekter, i tillegg til at også det meste av stålet er brukt om igjen. En ny bærekonstruksjon for det nye dekket i det tidligere lageret er montert, og det er etablert nye dekker i plan 2. Disse er spesielt dimensjonert for resonans. Det er også gravet ut ny heisgruve inne i bygget. 
   
Mot Cecilie Thoresens vei har Seltor bygget et nytt tilbygg der kontorfløyen engang lå, med etasjehøyde tilpasset det nye dekket. Fra Elixias resepsjon i første etasje er det bygget en trapp opp til garderober, spa-avdeling, toaletter og treningslokaler. Det er innvendig parkering for ca 40 biler i to plan, med en ny utvendig kjørerampe til plan 2. For å oppnå ytterligere god energiøkonomi er også taket isolert. Arealene er fullsprinklet.
   
Arkitekter har vært Spor Arkitekter, men Seltor Entreprenør er i ferd med å bli selvgående på en rekke fagområder, ikke minst på prosjektering. Både arkitekt og RIB er nylig tilknyttet firmaet. I dette prosjektet har Seltor i egen regi hatt tømring, en del rivearbeider og betongarbeidet. Uvurderlig hjelp har ligget i flere viktige underentrepriser. Blant annet har Skanska hatt utomhusarbeidene inkludert en omfattende anleggsjobb med 400 meter gang- og sykkelsti langs Cecilie Thoresens vei.

AF Energi & Miljøteknikk
Hele den tekniske entreprisen med VVS, elektro og ventilasjon, passet AF Energi & Miljøteknikk som hånd i hanske. De hadde ikke tidligere jobbet for Seltor, men fra tidligere kontrakter kjente de godt til Elixias konsept. Kontrakten med prosjektering og utførelse er en stor del av prosjektkostnadene og innebærer at firmaet brukte opp i mot 50 ansatte i de fleste fag det drøye halvåret ombyggingen tok.

– Det var i prinsippet som et nybygg, med kort byggetid blir det mye folk på små arealer, sier avdelingsleder Geir Jensen i AF Energi & Miljøteknikk. – Vi bygde også spa-anlegget, som til en viss grad ble prosjektert underveis. Ved å være totalentreprenør for de tekniske fagene, viskes grensesnittene ut. Med en slik sam-ordnet prosjektering og utførelse, bidrar dette til å sikre økonomien for byggherren, sier Jensen.

Alt teknisk er nytt
Er du avhengig av andres eim av intens treningssvette kan du bli skuffet på Elixia. Et sentralt ventilasjonsanlegg bidrar med 50.000 kubikkmeter pr. time, med luftkvalitetsfølere og behovsstyrt ventilasjon for økonomisk drift i de forskjellige sonene. Frekvensstyrte vifter kjører opp og ned luftmengden i forhold til behovet. Kjølebehovet ivaretas med et kjøleanlegg med en luftkjølt isvannsmaskin plassert i bakkant. Også all elektro er fullstendig nytt.
   
– Det har utvilsomt vært en kjempefordel for oss at vi fikk AF Energi & Miljøteknikk til å ta totalansvaret for hele den tekniske delen, bekrefter prosjektleder Tore Gloppe.

– Leietaker Elixia har selv hatt en stor del av styringen med selve utformingen av lokalene. Det er jobbet etter Elixias egen designmal, med tanke på logistikk, romløsninger og fargevalg. Kravene har vært bevisste og spesifikke.

Lista lagt
– Med den positive erfaringen vi har her, håper vi på å få flere tilsvarende jobber for Elixia. De har hatt en veldig god ledelse i prosjektet, og styrt det godt, sier Råmunddal. Bearbeidelsen av bygget har gitt et treningssenter som for Elixias del har lagt lista høyt, selv om muligens ikke alle deres nåværende lokaliseringer kan få en liknende totalrehabilitering. Foruten den nevnte, forseggjorte spa-avdelingen kan dette treningssenteret tilby alle tenkelige, og utenkelige, treningsapparater som vil kunne passe de fleste nivåer og ambisjoner. Og, ikke minst, i moderne og velfunksjonerende lokaler.
   
Daglig leder Rune Carlsen i Trajan Utvikling er heller ikke fremmed for å fortsette et samarbeid med flere av aktørene i dette prosjektet, og nevner Seltor i samme setning. – Seltor har vist seg svært smidige, og vi oppfatter dem som seriøse, dyktige og hardtarbeidende entreprenører som tilfredsstiller oss når det gjelder kvalitet, tid og økonomi. Vi ser ikke bort fra at det kan bli flere prosjekter som vi bygger sammen med dem, avslutter han.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter