Preikestolen Fjellstue fikk byggeskikkpris

Juryen begrunner utdelingen av Statens byggeskikkpris med at Preikestolen Fjellstue representerer førsteklasses formgiving der nyskapende trearkitektur, miljø og stedforståelse er i fokus. (SE VIDEO)

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa delte i dag ut prisen på 200 000 kroner til byggherren Stavanger turistforening og arkitektkontoret Helen & Hard. Statens byggeskikkpris blir regnet som en av dei gjeveste prisene innen norsk arkitektur- og byggebransje.

- Jeg gratulerer med prisen! God byggeskikk skal peke framover og vise hva som er mulig når vilje, fantasi, arkitektonisk kreativitet og kunnskap blir tøyd Byggherre og arkitekter har gjort et fførsteklasses og imponerende arbeid med Preikestolen Fjellstue. De er verdige vinnere, sier Kleppa.

- Som bygningsminister ønsker jeg å stimulere bygge- og anleggsnæringen til å satse på bærekraftige og samfunngagnlige kvaliteter. Derfor har vi fra og med i år utformet statuttene for Statens byggeskikkpris slik at byggverk som får prisen må oppfylle viktige krav til universell utforming, energi og miljø, påpekar Kleppa.

Utstilling i regjeringskvartalet
I dag åpner også utstilling i foajeen til regjeringskvartalet. Utstillingen viser vinneren av Statens byggeskikkpris 2009, samt de sju andre nominerte prosjektene i bilder, ord og tegninger. Utstillingen vil være åpen for alle hele sommeren.

Utdrag frajurybegrunnelsen:
Preikestolen Fjellstue ligger i Strand kommune i Rogaland. Fjellstua er tegnet av arkitektfirmaet Helen & Hard, som vant arkitektkonkurransen om ny turistforeningshytte ved Preikestolen i 2004. Stavanger Turistforening har vært byggherre og Holz100 hovedentreprenør. Bygget er på 1290 kvadratmeter. Tomta ligger i skråningen ovenfor den gamle Preikestolhytta fra 1949 og Refsvatnet. Preikestolen Fjellstue ble åpnet i november 2008.

Preikestolen Fjellstue ligger godt i landskapet med et bygningsvolum som gir assosiasjoner til fjellandskapet omkring. Bygningsvolumet er formet etter det nære terrenget. Dette medvirker til det vellykkede forholdet til landskapet og gir en fin inngangssituasjon mot den storslåtte utsikten.

Massivtre
Preikestolen Fjellstue sitt arkitektoniske uttrykk er et direkte resultat av arkitektene sin evne til å se det formmessige og estetiske potensialet i massivtre. Både arkitektene og byggherren har vist mot og eksperimentell lyst, noe som har resultert i et nytt formspråk. Bruken av tre er så konsistent at fjellstua trer fram som et estetisk gjennomarbeidet prosjekt.

Hedrende omtale til tre bygg
Universet studentbarnehage i Tromsø, Ungdomsavdelingen for psykisk helsevern i Helse Førde og Hundsund grendesenter fikk hedrende omtale av juryen.

Les Byggeindustriens omtale av prosjektet her