Prisstigningen gir større renteusikkerhet

Prisene stiger mer enn forventet, og det fører til større usikkerhet om styringsrenta.

Høyere priser på drivstoff, husleie og matvarer bidrar til økt inflasjon. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,2 prosent fra april til mai, og på ett år har KPI steget med 3,0 prosent. Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) var 2,9 prosent i mai mot 2,7 prosent i april.

Norges Bank styrer sin rentesetting i stor grad etter målet om en kjerneinflasjon på 2,5 prosent, og den fortsatt høye prisstigningen kan føre til at sentralbanksjefen vegrer seg for å sette renta ytterligere ned.

Nye prognoser
Neste onsdag er det rentemøte i Norges Bank, da kommer sentralbanken også med nye analyser for det videre rentenivået. Flere makroøkonomer er uenige seg imellom om hvordan den framtidige renteutviklingen blir. Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning sier til NA24 at prisstigningen truer de tidligere varslede rentekuttene.

Det er sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen ikke enig i. Ifølge DN.no peker han på at lønnsveksten er den aller viktigste driveren i inflasjonsutviklingen, og at alt tyder på at lønnsveksten er på kraftig vei ned samtidig som ledigheten øker. Det kan føre til fire ny rentekutt og gi en styringsrente ned mot en halv prosent.

- Liten innvirkning
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR mener derimot at prisstigningen de siste tre månedene er godt i tråd med det Norges Bank la til grunn i sin forrige rentepolitiske rapport som kom i mars, og at onsdagens tall bør ha liten innvirkning på rentevurderingene.

I likhet med forrige måned var det økte priser på drivstoff som bidro mest til oppgangen. Prisene på drivstoff og smøremidler gikk opp 3,0 prosent fra april til mai i år. Husleie og matvareprisene bidro også til prisstigningen og steg med henholdsvis 0,4 og 0,5 prosent siste måned, skriver SSB.