Ny forbundsleder på målstreken

Tettere kunne det knapt bli da den moderate arbeiderpartimannen Roger Hansen slo Rødt-medlemmet Lars Johnsen i kampvotering om å overta transportklubba etter Per Østvold.

Roger Hansen vant med fattige tre stemmer under den spennende voteringen på landsmøtet til Norsk Transportarbeiderforbund i Tromsø tirsdag. Hansen fikk 87 stemmer, mens 84 gikk for Johnsen, som dermed fortsetter i sitt verv som første nestleder.

- Dette ble tettere enn jeg hadde trodd. Mitt forhåndstips var at en av oss ville vinne med pluss minus sju stemmer, sier den nybakte forbundslederen til NTB etter valget.

- Ikke problematisk
Transportarbeiderforbundet var tre stemmer unna fra å velge det første Rødt-medlemmet noen gang til leder i et LO-forbund. Isteden valgte de kandidaten som politisk oppfattes som langt mer moderat, og som er EU-tilhenger på sin hals.

- Transportarbeiderne hadde to veldig gode kandidater. Det ville ikke blitt noe problem med en forbundsleder som er medlem i Rødt. Lars nyter stor tillit først og fremst for det han representerer faglig i forbundet. Det gjør Roger Hansen også, sier LO-leder Roar Flåthen etter valget.

Toner ned
Begge de to kandidatene toner ned viktigheten av de politiske forskjellene mellom de to. Både Roger Hansen og Lars Johnsen har vært en del av forbundsledelsen siden 1996.

- Den politiske forskjellen på meg og Lars er bare ett av mange momenter som har spilt inn. Både Lars og jeg vil jobbe for å styrke forbundets rolle i LO. Transportarbeiderforbundet har alltid - også før Per Østvold - hatt markante ledere. Denne tradisjonen skal jeg fortsette - på min måte, sier Roger Hansen.

Ingen «snakket sammen»
Tross tapet på målstreken, ville heller ikke Lars Johnsen etter valget legge stor vekt på hvor mye kandidatenes politiske ståsted hadde å si.

- Jeg tør ikke spå hvor mye dette påvirket utfallet. De faglige forskjellene mellom Roger og meg er ikke så store. Valgprosessen har vært ryddig i en god og stødig organisasjon. Dette valget er et resultat av medlemmens vilje, ikke at noen har snakket sammen på bakrommet, sier Lars Johnsen til NTB.

Kontinuitet
Den markante SV-eren Per Østvold mener at valget av en arbeiderpartimann som hans etterfølger ikke representerer noe stort politisk skifte i ledelsen.

- Forbundet vil ikke endre karakter. Vi vil fortsatt være et partipolitisk uavhengig forbund der de rødgrønne partiene og Rødt er representert i ledelsen, sier Østvold, som nå ser fram til å kunne bruke mer tid til sitt verv i landsstyret til SV. Han vil beholde noen av sine internasjonale verv i to år til etter å ha ledet transportarbeiderne i 18 år.