Nordea Liv

Nordea Liv

Sted: Fyllingsdalen

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva, inkl arb i eks bygg: 265 millioner kroner

Bruttoareal: 16.500 kvm

Byggherre: Nordea Liv

Totalentreprenør: LAB

Arkitekt: Lund og Partnere Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIV, RIBr og RIAku: Multiconsult - RIE: Sweco
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Espevik & Buch - Peling: Fundamentering - Betongelementer: Spenncon - Summing, påstøp: Betong gulv - Stål: Ruukii - Fasade: Sognnes bygg - Tømrer: Åsane Byggmesterforretning - Innredning: Moeleven Nordia og Faginnredning (alt - eik) - Taktekking: Icopal - Glass- og fasade: Hole Glass - Maler/teppelegger: O. Paulsen - Parkett: Format - Murer og skifergulv: Kåre Berge - Rørlegger: Vestrheim - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: Martin Prestegård - SD-anlegg: Celsiusteknikk - Sentralstøvsuger: FBT Vent - Sprinkling: Tore Eide - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Låsservice - Trapper og rekkverk: Bjartmar Rinde - Kjøkken: Designa - Heiser: Scan Heis - Rent bygg: Rent Tørt Bygg - Anleggsgartner: Askeland Anleggsgartnermester

Lund & partnere arkitekter har tegnet og LAB ført opp et tilbygg på 16.500 kvadratmeter til Nordea Livs utleiebygg i Fyllingsdalen i Bergen.

Den samlete bygningsmassen er nå på 37.000 kvadratmeter, noe som gjør det til et av Bergens største utleiebygg.

Sammenbygget

Prosjektleder Gard Kvalheim i LAB sier at ny og eksisterende del er bygget sammen et mellombygg og har fått felles resepsjon, kantine, treningsrom og parkeringsanlegg. – Det nye bygget har fått gode kvaliteter i utforming, materialbruk og tekniske løsninger. Sammenbyggingen er utført slik at det oppfattes som ett bygg.
   
Eiendomssjef Helge Rekve i Nordea Liv i Bergen forteller at bygget er fullt utleid. – Vi har organisert all drift i ny og eksisterende del i en FM-pakke. Alle ansatte hos leietakerne i bygget har kontakt med en hotellvert og resepsjonist. Dette gir et høyt servicenivå. Bygget er norsk hovedkontor for fem store selskaper (Skandiabanken, K G Jebsens rederi, Nordea Liv Norge, TTS Marine ASA og Fjordkraft) og ligger i sentralt til i finansbydelen Fyllingsdalen.

265 millioner kroner

Tilbygget har åtte etasjer, sju over bakkenivå og en under. Kontorareal utgjør 10.500 kvadratmeter av bygget. Resten er tekniske rom og parkeringsanlegg. Bygget har en totalkostnad på 265 millioner kroner eks mva. Da er arbeider utført på det eksisterende bygget tatt med. Det var åpen bokfase fram til byggestart. Selve oppføringen har skjedd i totalentreprise. Byggestart var i mai 2007. Overlevering skjedde fra desember 2008 til april 2009. Kvalheim berømmer byggherren for å være engasjert kunnskapsrik og deltakende.

L-formet

Kvalheim sier at grunnforholdene var krevende. – Mye av grunnen bestod av myr og bygget står på 250 peler. Det var ikke enkelt å få ned pelene. Det er flest stålkjernepeler, men også noen utstøpte stålrørspeler. De lengste pelene er 16 meter. Randsonen langs bygget er sprengt ut.
   
Bygget har L-formet utforming. Bærende konstruksjon består av utstøpte stålsøyler (samvirkesøyler), stålbjelker og hulldekker. Midt i bygget er det en stor glassgård som gir lys og som binder bygget sammen. Taket er flatt og består av isolerte og papptekkete hulldekker. Fasadene består av curtainwall i glass og polert lys og mørk granitt. Kontorfrontene er i eik. På gulvene er det skifer og parkett.
   
Innredningen består av kombinasjon av cellekontorer og kontorlandskap. Hver leietaker har bestemt sin innredning. Bygget er dimensjonert for inntil 600 kontorarbeidsplasser. Leietakerne har valgt løsninger som gir plass for 500 personer. Resepsjon, kantine og et konferansesenter med et auditorium med 72 sitteplasser og møterom med plass til 50 personer brukes av alle leietakerne.

Mange utfordringer

Ifølge Kvalheim har byggingen gått greit, selv om det har vært mange utfordringer. – Både grunnforholdene, byggetiden med høykonjunktur i byggenæringen og logistikk på byggeplassen var utfordrende. Dessuten skulle vi føre tilbygget opp uten å forstyrre driften i den eksistende delen. Vi har hatt et godt samarbeid med både rådgivere og underentreprenører.
   
Kvalheim trekker fram curtainwallfasaden og bruken av granitt som spesielle løsninger. – Curtainwallfasaden kom prefabrikkert med ferdige profilrammer. Hver granittstein er målsatt og bestilt med meget krevende toleransekrav.

Energiøkonomisk

Bygget har vannbåren oppvarming basert på varmepumper og fyringsanlegg for naturgass. Beregnet energiforbruk er under 143 kWh per kvadratmeter per år. Bygget har et ventilasjonanlegg for hver fasade, noe som sparer energi. Ventilasjonanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Solavskjerming skjer med innvendige og utvendige persienner som er elektrisk styrte. Bygget er fullsprinklet. I tillegg er det mange branngardiner. SD-anlegget er meget avsansert. Temperaturstyring skjer for soner med fire kontorer.

Under oppføringen ble det praktisert rent bygg. Det, sammen med utstrakt bruk av naturmaterialer og sentralstøvsuger, gir et godt inneklima. Utvendige fasader og aluvinduer er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Vindusvask utføres fra innvendige og utvendige vaskevogner. Det er god tilkomst for å utføre vedlikehold. Det var 130 personer i arbeid på bygget da aktiviteten var på topp. Arbeidet skjedde uten alvorlige skader.

Glassgård

Sivilarkitekt Geir Brekke i Lund & partnere arkitekter forteller at de to største utfordringene i prosjekteringen av bygget var å utnytte en vanskelig og undersolt tomt og koble tilbygget til det eksisterende bygget. – Det var også viktig å lage en samlende struktur. Glassgården var grepet som løste mye av dette. Den knytter også ny og eksisterende del sammen. Dette har vært en lykkelig prosess der ambisjonen har vært å få til et godt bygg. Kvalheim har vært en lyttende og generøs prosjektleder.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter