Gjennomslag i Leiratunnelen

Onsdag 10. juni kl. 13.00 smeller den siste, store salven i Leiratunnelen.

Det er ordfører Gudny Fagerhol i Ørsta kommune som har fått det ærefulle oppdraget med å fyre av den siste salven i rassikringsprosjektet Bjørke - Leira i Ørsta på fylkesveg 41 i Ørsta kommune. Gjennomslaget kommer på Bjørke.

Arbeidet med forskjæringene, på den 1 930 meter lange tunnelen, startet 15. september 2008. Første tunnelsalve ble sprengt 4. november samme år. Tunnelen bygges i tunnelklasse A, med ett felt veg der vegbredden blir 4 meter. Det er bygd 24 meter lange møteplasser/havarilommer for hver 250 meter.

Tunnelen blir delvis kledd med brannsikret vanntett hvelv. Videre blir den utstyr med seks vifter, nødtelefoner/brannslukkere for hver 125 meter, radiokommunikasjon/antennekabel for radio og redningsforbindelse og batteridrevet nødlys/ledelys. Tunnelmassen er brukt til å bygge 200 meter ny veg/sjøfylling på Leira og 250 meter ny veg på Bjørke.

Forventet årsdøgntrafikk vil være mindre enn 300 kjøretøy.

Mesta A/S er hovedentreprenør. Som underentreprenør har K.A. Austad A/S stått for arbeidet med opplasting/transport/veibygging og legging av trekkerør. Arbeidet er utført uten alvorlige personskader.

Prosjektet er kostnadsregnet til 140 millioner 2008 - kroner.