Nordnesfjellet skal overvåkes

Nordnesfjellet ved Lyngenfjorden i Troms skal kontinuerlig overvåkes for ras.

Norges vassdrags- og energidirektorat bevilget mandag inntil 13,75 millioner kroner til formålet. I revidert nasjonalbudsjett økte regjeringen NVEs rammer til skredforebygging med 60 millioner kroner.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier at bevilgningen til fjellskredovervåking av Nordnesfjellet vil gi bedre sikkerhet for folk langs fjorden. Et forsvarlig system for overvåking skal bygges opp. Norges geologiske undersøkelse (NGU) har anbefalt permanent overvåking ved Jettan og supplerende kontinuerlige målinger ved Indre Nordnes.

Fjellmassivet i dette området beveger seg mer enn 5 centimeter i året og NGU mener at det er temperaturendringer som forårsaker bevegelsene. Frost og permafrost er viktig for stabiliteten i fjellet. Med stigende temperaturer som følge av klimaendringen kan fjellet bli mer ustabilt.

Hvis det verste skulle skje, at 22 millioner kubikkmeter fjell raste ut i fjorden, ville det skape en flodbølge på 45 meter. Blant annet ville det meste av kommunesenteret Lyngseidet bli rammet av denne bølgen.

Det er flere rasutsatte områder i Norge som står for tur til overvåking. I tillegg til Nordnes står fjellet Mannen i Romsdal høyt på prioriteringslisten.