Mange negative fakta

I mars i år var arbeidsledighet i byggenæringen på mer enn 6,2 prosent. Den samlede arbeidsledigheten var da 2,8 prosent. Nå er ledighetstallene enda større. Dette er det all grunn for myndighetene å merke seg. Det er også en nedgang på 25 prosent i søknaden til videregående grunnkurs 1 som betyr mye for rekrutteringen i byggenæringen.

Situasjonen synes noe bedre i anlegg enn i bygg, men det er stekt prispress også i anlegg. Dette var noen av de faktaopplysningene styreleder Dag Andresen la frem på generalforsamlingen i EBA i Tønsberg.

Ca. 60% av bedriftene har lavere ordrereserver enn for et år siden. I 4. kvartal 2008 var ordrereservene i bygg og anlegg 21 prosent lavere enn i 4. kvartal 2007. Dette er den største nedgangen siden tidlig på 1990-tallet.

Dag Andresen var veldig opptatt av at denne oppramsingen av fakta ikke skal oppfattes som syting. Andresen var derimot veldig glad for alle de initiativ regjeringen har gjort for å komme byggenæringen i møte. Han roste både EBA og BNL for måten man har handlet denne saken på.

Men både Andresen og vi er veldig opptatt av at det nå settes inn nok planleggingskapasitet i offentlig sektor slik at man har nok av prosjekter å sette inn dersom situasjonen i sysselsettingen skal bli enda dårligere. Vi er enig med Andresen om at det også trengs øremerkede midler til dette. 2010 kan bli tøff for mange bedrifter.
Men på den annen side vil nå samfunnet få løst en rekke utbyggingsoppgaver til en langt billigere penge enn hva som var tilfelle da det kokte som verst i byggenæringen. Det som nå bør skje er en vinn vinn-situasjon både for byggenæringen og for samfunnet.

I årene som kommer vil en rekke fagfolk forsvinne fra næringen. Det er meget viktig å sikre rekrutteringen. Ellers vil situasjonen kunne bli dramatisk når alle hjulene kommer i sving igjen.