Vil oppheve byggeforbud

Regjeringen ønsker å oppheve byggeforbudet i rasfarlige områder når sikkerheten for innbyggerne er godt nok ivaretatt gjennom varslingssystemer.

Fakta om byggeforbud ved Storfjorden

*To fjellpartier - Åkneset og Heggurdaksla - kan rase ut i fjorden og skape en flodbølge som rammer ti kommuner på Sunnmøre.

*Flodbølgen kan bli opptil ti ganger større enn bølgen som slo inn fra Tafjorden i 1934, da 41 mennesker omkom.

*Det er innført byggeforbud i strandsonen langs Storfjorden og sidefjordene. Mest utsatt er Stranda, Norddal, Stordal, Ørskog og Sykkylven kommuner.

*Byggeforbudet ser nå ut til å bli opphevet som en følge av at det er bygd opp et avansert overvåkings- og varslingssystem. Åknes/Tafjord Beredskap IKS er lokalisert i Stranda kommune.

*Overvåkingssentralen registrerer bevegelser i de rasfarlige fjellene. Sprekkene utvider seg med fra 1-2 til opptil 10 centimeter i året. Unormale bevegelser vil blir registrert gjennom bruk av blant annet GPS, radarer, strekkstag og annet avansert teknisk utstyr, slik at et ras kan varsles i god tid på forhånd.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) åpner nå for at det mangeårige byggeforbudet langs Storfjorden på Sunnmøre, som er truet av en flodbølge dersom det går et ras fra fjellet Åkneset, snart kan oppheves.

Regjeringen sendte mandag ut et høringsnotat med frist til 10. august. I Åknes/Tafjord-området er varslingssystemene nå på plass. Med enkelte unntak mener regjeringen derfor at det er forsvarlig å åpne for bygging langs Storfjorden igjen.

Evakuering
- Unntakene vil blant annet være institusjoner med pasienter som vanskelig kan evakueres raskt, sier statsråd Magnhild Meltveit Kleppa til NTB.

Ifølge Kleppa vil dette ikke ramme rehabiliteringsinstitusjonen Muritunet, som ligger helt nede ved sjøen i Norddal kommune. Derimot legger hun opp til at nye institusjoner for eldre og syke ikke kan bygges i utsatte områder.

Kleppa sier at hun tar sikte på en rask saksbehandling, og at regjeringen kan ta en endelig beslutning i god tid før året er omme. Høringsnotatet gjelder endringer i en teknisk forskrift knyttet til Sikkerhet mot naturpåkjenninger, som skred, flom, sjø og vind. Endringen i forskriften åpner for at bygging kan tillates i enkelte fareområder når skadehendelsen kan ligge langt fram i tid og kravet til personsikkerhet er ivaretatt.

Fornøyd ordfører
- Så langt jeg kjenner innholdet i høringsnotatet kan vi leve godt med dette. Etter 3-4 år med byggeforbud er vi klar til å komme i gang igjen med utviklingen av kommunen, sier ordfører Bjørn Inge Ruset (Ap) i Norddal kommune til NTB.

Flere kommuner har vært rammet av byggeforbudet. Nå er avanserte varslingssystemer kommet på plass. Åkneset i Stranda og Heggurdaksla i Norddal overvåkes kontinuerlig ved bruk av blant annet GPS, radarer, strekkstag og laser, som registrerer alle bevegelser i fjellet.- Beredskap og sikkerhet er tatt på alvor. Innbyggerne kan varsles i god tid dersom et større ras nærmer seg. Jeg føler meg helt trygg på at dette fungerer, sier ordfører Ruset.

Øker naturskadepremien
Folk kan evakueres, men bygninger kan ikke flyttes på når det varsles om ras og flodbølge. Forslaget fra Kleppa vil øke risikoen for materielle skader. En lemping av regelverket vil kunne føre til at naturskadepremien øker for alle forsikringstakere i hele landet.

- Vi som bor i dette området er utsatt for rasfare. Andre er utsatt for flomfare eller ødeleggelser som føle av storm. Mye av verdiskapningen i Norge skjer på Vestlandet, i områder som kan rammes av naturskader. Jeg er helt bekvem med at naturskadepremien økes noe for å muliggjøre en naturlig utvikling også i disse områdene, sier Ruset.

I øyeblikket er det bare på Sunnmøre at en større region er rammet av byggeforbud som følge av mulig fremtidig naturskade. Kleppa mener at oppmerksomheten rundt rasfare vil øke i årene som kommer og at gode varslingssystemer må komme på plass også andre steder. 

Her er høringsnotatet