Vil bruke mer på vei

Høyre-leder Erna Solberg uttalte på EBAs generalforsamling i Tønsberg at Norge må bruke langt mer penger på vei- og jernbaneutbygging.

- Satsingen i Norge på utbygging av vei må økes betraktelig. Vi ligger langt bak Europa når det gjelder vei- og jernbanesatsing. Dette må vi gjøre noe med, sier Solberg.

Hun mener at Nasjonal transportplan (NTP) ikke bare skal være en ønskeliste men et planmessig instrument.

- NTP må være forpliktende, hevder hun.

Solberg ønsker også en økt satsing på OPS.

- Det er for mye klattvis utbygging. Vi må ha er mer helhetlig utbygging, og det kan gjøres med mer bruk av OPS, sier hun.

På spørsmål fra EBA-sjef Jon Sandnes om prosjektfinansiering er like aktuelt for Høyre som OPS, svarte Solberg at hun foretrekker OPS.

- Det er flere fordeler ved å bruke OPS man mister ved å bruke prosjektfinansiering. Det er ikke bare en finansieringsmetode men også en god måte å drifte prosjektene på. Med prosjektfinansiering tar staten den finansielle risikoen alene, og da blir gjennomføringen av prosjekter ikke like god som med OPS, mener Solberg.

De neste ti årene får Norge et unikt handlingsrom.

- Vi får 500 milliarder kroner de neste ti årene enn vi vill hatt med dagens nivå. Det er avgjørende at vi klarer å disiplinere oss til å investere for fremtiden i de neste ti årene. Vi vil forplikte oss til å bruke mye oljepenger på nettopp langsiktige investeringer. Et av fire områder vi har plukket ut er samferdsel. Jeg kan trygt love at Høyre vil øke bevilgningene til veier og jernbane, sier Solberg.