Godt forslag fra Høyre

I løpet av de neste ti årene vil det komme mer enn 500 milliarder kroner inn i Oljefondet utover det nivået vi har nå. På EBAs generalforsamling gikk Høyre-leder Erna Solberg sterkt inn for å øremerke bruken av disse pengene til langsiktige investeringer - ikke minst til samferdsel. Det slutter vi oss helt og fullt til.

Solberg var også opptatt av at det blir økt planleggingskapasitet i etater som Statens vegvesen, Jernbaneverket og Statsbygg for å nevne noen.

Det haster med å planlegge flere prosjekterer. Vi tror nemlig at skal sysselsettingen i byggenæringen reddes, da må det komme flere prosjekter til utførelse. 2010 kan bli et vanskelig år for mange. Dette med planlegging er selvsagt et problem også i kommunene. Etter vårt syn må staten sette krav til de pengene som overføres til kommunene. Vi sier ikke at kommunene trenger å ansette et stort antall nye medarbeidere, men de kan leie inn fagfolk. Det er nok av arkitekter og rådgivende ingeniører i det private markedet som for en periode kan jobbe med slike oppgaver.

Ellers fikk Solberg spørsmål om rekrutteringen. Tallene fra opptaket til videregående skole viser nå en 25 prosent svikt i søkningen til de fagene byggenæringen er opptatt av. I løpet av få år skal tusenvis av fagfolk over i pensjonistenes rekker. Når oppgangen igjen kommer, kan det bli et veldig press og faren for en kostnadseksplosjon er overhengende.

Det å velge skoleretning er ofte betinget av kortsiktige valg. Nå tutes ørene fulle av problemene i byggenæringen - og vi forstår at mange da vil velge slik de gjør. Dette er en problemstilling politikerne også bør være opptatt av. Ved å bevilge penger til utbyggingsformål - og ved å sikre at det til en hver tid er nok av byggeklare prosjekter i kurven, tror vi at fremtiden vil bli lysere og enklere for de fleste.