Norconsult valgt til nye Oslo S

Rom Eiendom har valgt å knytte til seg Norconsult som sin multidisiplinrådgiver i skisseprosjektfasen i forbindelse med planleggingen av nye Oslo S.

Om Oslo S

Oslo S er Norges mest trafikkerte knutepunkt med over 150 000 personer som passerer dørene hver dag. Det forventes økt til ca. 300 000 personer innen 2020 i tråd med utvikling av Oslo S og øvrige omkringliggende områder.

Dagens stasjonsarealer skal rives og erstattes med tre nye bygg, Fjordporten, Stasjonsalléen og Krystallen.

Fjordporten er et nytt næringsbygg. Stasjonsalleen kommer til å strekke seg fra nord til sør gjennom hele området og vil ha næringsarealer i to etasjer over stasjonshallen. Krystallen vil erstatte dagens sentralhall og øvre torg. De nye byggene som er planlagt ferdigstilt i 2018 utgjør i sum 79 500 kvm.

Tre av byggene på det tidligere Østbaneområdet er fredet og kommer til å bli utviklet til hotell i et eget prosjekt. Det nyrehabiliterte administrasjonsbygget som ligger på tvers av sporene skal også beholdes.

Oslo S eies av Rom Eiendom AS, som er heleid av NSB.

Startskuddet for nye Oslo S gikk i 2008 da Space Group Arkitekter i samarbeid med Storbritannias største ingeniørrådgiver, Atkins (trafikkanalyse, logistikk), og landskapsarkitektkontoret Schønherr Landskab vant den utlyste arkitektkonkurransen for det nye området.

I løpet av 2009 skal vinnerforslaget bearbeides for videreføring i skisseprosjekt og reguleringsplan. Det er i dette arbeidet Rom Eiendom har valgt å bruke Norconsult, Norges ledende flerfaglige rådgiver rettet mot samfunnsplanlegging og prosjektering, som faglig bistand.

Til å bearbeide vinnerforslaget, etterspurte Rom Eiendom rådgivere med kvalifikasjoner innen mange ulike fag og erfaring fra store, komplekse prosjekter.

Alle de store multidisiplinære rådgiverne i Norge ga tilbud og ut i fra en totalvurdering trakk Norconsult det lengste strået i konkurransen om å levere de beste tjenestene innen bygg, VVS, elektro, akustikk, brann og geoteknikk.

- Norconsult hadde i sitt tilbud jevnt over god kompetanse liggende i det øvre sjikt innen alle fagdisipliner, sier prosjektsjef Trond Rusten i Rom Eiendom.

Skisseprosjektet skal være klart første kvartal 2010 og avtalen er et stort og betydningsfullt oppdrag for Norconsult.

Prosjektet er faglig komplisert innen flere områder og byr derfor på mange ingeniørmessige utfordringer som må utredes. Oslos hovedjernbanestasjon, som er Norges største trafikknutepunkt, skal være i full drift under hele utbyggingen. Det kreves derfor at riving og utbygging gjøres i ulike faser tilpasset publikum, jernbanetrafikk og annen kollektivtrafikk samt omgivelsene.

Stasjonsalleen vil bestå av monumentale stålbuekonstruksjoner, som krever spesiell nisjekompetanse. Norconsult har derfor valgt å alliere seg med det engelske rådgiverselskapet AKT (Adams Kara Taylor) med kontor i London som underrådgiver innen bygningsteknikk. Det engelske selskapet har opparbeidet seg en ledende internasjonal rolle innen sitt fagfelt.

- At vi har fått med oss engelskmennene på laget er en styrke for prosjektet, mener divisjonsdirektør for Tekniske Systemer og oppdragsansvarlig Egil Gossé i Norconsult. Vi ser frem til et tett samarbeid med AKT, der vi vil fokusere på å få til en optimal kunnskapsutveksling, noe vi alltid gjør når vi jobber på prosjekter med gode partnere.

Over 30 av Norconsults rådgivere kommer til å være involvert i prosjektet som er delt inn i seks fagområder som ledes av en disiplinleder innen hvert fag. Og de ulike disipliner kommer til å møte mange interessante oppgaver når de går i gang. De som får helt spesielle utfordringer å bryne seg på i skisseprosjektet, er Norconsults akustikkrådgivere: Lydoverføring og vibrasjoner fra togtrafikken påkrever spesiell rådgiverkompetanse innen akustikk for å kunne dempes på en god måte. Et annet område som utfordres spesielt er geoteknikk: Under Østbanebygget er det registrert store setninger og Norconsults geotekniske rådgiver er alt i gang med prøvegravinger for å kunne vurdere refundamentering.

- Det er spesielt hyggelig at Rom Eiendom også ønsker å benytte seg av en rekke av våre spesialkompetanseområder og tilleggstjenester," sier Gossé. Eksempelvis vil Norconsults kompetanse innen innovasjon og ledelse av kreative prosesser bli benyttet i dette prosjektet avslutter han.