Passivhus-standard klar til høsten

Godt nytt for energibevisste husbyggere: Byggestandarden for lavenergi- og passivhus er klar i løpet av høsten.

Komitéen for energi i bygninger har utarbeidet et forslag til kriterier for lavenergi- og passivhus. Komitéens leder, Mats Eriksson fra Norsk Teknologi, sier til tu.no at han håper alt skal være klart i løpet av noen måneder etter at komitéen har behandlet utkastet til kriterier på møtet i juni.

Lavenergi- og passivhus stiller strenge krav til hvor mye energi som kan brukes til oppvarming av boligen. Tidligere ble energigjerrige passivhus bygget på en slik måte at det kunne gå utover bo-komforten. Og dermed ble det ingen suksess i det norske markedet. Kravene for hva som kunne kalles passivhus var også uklare. Ny kunnskap og bedre byggemetoder gjør at du slipper å gå med raggsokker og oppleve dårlig inneklima i et passivhus. De nye kravene til lavenergi- og passivhus blir beskrevet i byggestandarden NS 3700.

Isolasjonsprodusenten Paroc ligger langt fremme i utviklingen av byggemetoder som bidrar til reduksjon av energibehovet i boliger. Selskapet mener et riktig bygget passivhus skal ha like godt inneklima som et "vanlig" hus har og kan vise til gode resultater i Sverige.

- Det er erfaringer vi har fra en rekke prosjekter i Sverige vi nå gir videre til våre kunder i Norge, sier salgssjef for byggisolasjon i Paroc, Odne Holm.

Han mener reduksjonen av energibehovet ved å bygge passivhus er så stort at å ikke bygge etter disse prinsippene er å kaste tusenvis av energikroner ut av vinduet. Hvert eneste år.

Utenfor Stockholm er Paroc den sentrale pådriveren i forbindelsen med byggingen av et passivhus. Holm mener erfaringene fra prosjektet er lett overførbart til norske forhold.

- Vi har hatt besøk av interesserte mennesker fra en rekke land inkludert Norge. Interessen for passivhus og Parocs Energiklokt hus-konsept er stort og vi viser med Passivhuset Villa Granbäck utenfor Stockholm at vi kan bygge boliger med et moderne uttrykk også etter passivhusstandard, sier Holm.

Han forteller at en av nøklene til et godt passivhus er håndverkernes nøyaktighet. Det er mange detaljer som må utføres riktig for at boligen skal bli tett og feil som bidrar til økt energiforbruk unngås.

- Det nyter ikke å feile i forbindelse med oppføringen av en bolig etter passivhusstandarden. Feil i konstruksjonen og feil isolering og tetting gjør at boligen ikke får utnyttet energien maksimalt, sier Holm.

Han ser frem til at standarden for passivhus kommer på plass i Norge og tror at alt ligger til rette for at byggemåten vil bli utbredt, også her i Norge.