Hevder lavtlønte blir tapere

Forsker Knut Røed ved Frischsenteret i Oslo hevder lavtlønnede blir sittende igjen med svært dårlig pensjonsordning og at høytlønnede blir vinnere i årets historiske oppgjør.

Røed tar kraftig til motmæle mot fagforeningenes strategi ved årets oppgjør i offentlig sektor. Fagforeningene kjemper for den såkalte bruttomodellen, som går ut på at samlet pensjon bestemmes av en gitt andel av sluttlønnen etter et gitt antall år i jobb, i dag i praksis 66 prosent av sluttlønnen etter 30 år i jobb.

- Det er en myte at bruttogarantien i de offentlige tjenestepensjonsordningene er så gunstig for de ansatte. Riktignok er ordningen god for de aller best betalte og for folk med korte yrkeskarrierer. Men for lavtlønte med mange år i arbeidslivet er ordningen faktisk svært dårlig, sier samfunnsøkonom og forsker Knut Røed til Aftenposten.

Han slår fast at «sliterne tjener ikke på denne modellen».

- Fagforeningene står nå i fare for å forspille en historisk mulighet til å «veksle inn» bruttogarantien i en ordning som er langt bedre for morgendagens arbeidstakere. Myndighetenes betalingsvilje har aldri vært større enn nå, og kommer neppe til å bli det i fremtiden heller, sier Røed.

Partene møtes tirsdag på nytt hos riksmeklingsmannen etter at de ga seg selv en ukes forlengelse da den opprinnelige meklingsfristen gikk ut forrige onsdag.