Verre før det blir bedre

BNL-sjef Ketil Lyng frykter at vi ennå ikke har sett det verste av finanskrisen, men er optimistisk på byggenæringens vegne på sikt. (Se video)

- I det øyeblikket utviklingen i verdensøkonomien virkelig slår inn over Norge, så er det ingen tiltak som kan demme opp for det. Jeg tror det blir verre enn det vi ser nå, sier BNL-sjef Ketil Lyng til Byggeindustrien.

Han peker blant annet på at selv om de fleste bedrifter fortsatt har en høy omsetning, så er ordrereservene på full fart nedover. SSBs siste oversikt over ordrereservene i byggenæringen viste at de fra fjerde kvartal i 2007 til samme periode i 2008 hadde falt med 21 prosent, de tallene blir neppe bedre i første kvartal 2009. Han spår at det kan bli tøffe tak i resten av 2009 og 2010.

Om litt er BNL klare med oppdaterte prognoser for tilstanden i og fremtidsutsiktene i byggenæringen.  Foreløpige tall viser at det har vært en dramatisk nedgang, men at tiltakspakken har tatt litt unna for fallet. Lyng forteller at tallene sammenfaller godt med prognosene som ble presentert i oktober.

Lyng spår allikevel at byggenæringen går gode tider i møte, og viser til høy befolkningsvekst i årene fremover, flere en person-husholdninger, en aldrende befolkning og økt tilflytting til byene. Med disse argumentene mener det vil være riktigere å benytte tallene fra 2006-2008 som trendår i fremtiden, enn perioden 2005-2006 som man har brukt hittil. Hvis han får rett ligger det an til noen svært produktive år i etterkant av finanskrisen.

- Vi må unngå at byggenæringen blir en jojo-næring som kun styres av konjunkturene, sier han. Lyng mener det er viktig å balansere mellom de dårlige årene nå og de gode tidene han er sikker vil komme, slik at man kan møte veksten når den kommer. Blant annet varsles det at BNL skal jobbe for å synliggjøre fremtidsmulighetene i næringen.

Både BNL- og NHO-undersøkelser viser at bedriftslederne har blitt mer positive de siste månedene, eller at de i alle fall tror at de neste månedene ikke blir noe verre enn de foregående.