Tror på enda lavere lånerente

Økonomene i Nordea Markets tror Norges Bank vil sette renten ytterligere ned, men at bunnen er 1,25 prosent. Der vil rentenivået bli liggende til høsten 2010.

- Ikke før i 2011 ventes styringsrenten å gå over 2,5 prosent, heter det i rapporten Økonomisk Oversikt som Nordea Markets la fram mandag.Makroanalytiker Katrine Boye sier til nettstedet E24 at de tror de beste boliglånsrentene vil krype ned til rundt 3 prosent, og kanskje til og med under tretallet på de beste lånene.

Nordeas økonomer Steinar Juel og Erik Bruce peker på at nedgangen i boliglånsrenten og relativt grei tilgang på kreditt har bidratt til at boligprisene har stabilisert seg. De venter noe oppgang i boligprisene utover i året.

- Boligprisene kan i løpet av året komme til å passere toppen fra 2007, heter det i rapporten.

Utviklingen i første del av året ble verre enn ventet, og økonomene i Nordea Markets har derfor nedjustert veksten internasjonalt og i Norge. De anslår bruttonasjonalproduktet i verden til å falle med 1,5 prosent i år. Neste år kan veksten komme relativt raskt.

I Norge ser nedgangen i økonomien Nedgangen i norsk økonomi ser ut til å bli midlere enn i de fleste andre land. Samtidig kan det se ut til at oppgangen i 2010 også blir langsommere.

Sjeføkonom Steinar Juel sier at Nordea Markets fortsatt er optimistiske på vegne av forbrukerne. Lavere rente og inflasjon gir sterk økning i kjøpekraften. Det meste vil trolig gå til økt sparing, men det er også rom for en viss vekst i privat forbruk.

Juel mener det verste av finanskrisen kan være bak oss, men tilbakeslag kan komme. Ledigheten i Norge vil trolig fortsette å stige fram til den når en topp på 5,5 prosent et godt stykke inn i 2010.