Norcem slipper forbrenningsavgift

Finansminister Kristin Halvorsen ga torsdag Norcem medhold i saken om avgift på forbrenning av avfallsbasert brensel.

Det betyr at Norcem ikke skal betale en årlig avgift på over 80 millioner kroner i forbindelse med bruken av alternativt brensel som erstatning for kull.

- Vi er godt fornøyd med avgjørelsen som endelig er tatt i saken. Vår løsning er mer langt mer miljøvennlig enn å bare brenne kull, sier Gunnar Syvertsen, administrerende direktør i Norcem AS

- Det er positivt at departementet nå ønsker å gjennomgå utformingen av den såkalte sluttbehandlingsavgiften, og vi regner med at vi i den prosessen blir representert slik at industrien får gitt sine synspunkter, sier han.

Norcems fabrikk i Brevik har gjennom de siste 15 årene investert nesten en halv milliard kroner for å gjøre sementproduksjonen mer miljøvennlig og mindre avhengig av kull som brensel. Ulike avfallstyper som papir, papp, plast osv blir behandlet for å kunne benyttes som brensel i sementovnene. Det bidrar også til å redusere avfallsmengden på fyllinger, samt at man får gjenvunnet den energien som ligger i avfallet. Nesten halvparten av brenselet kommer nå fra alternative kilder. Fordi store deler av dette brenselet er basert på biomasse, bidrar det dermed til å redusere utslipp av CO2 med 250.000 tonn per år.