Sandslimarka 251

Sandslimarka 251

Sted: Sandsli, Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad inkl mva: 86 millioner kroner

Bruttoareal: 6.100 kvm

Byggherre: Vital Eiendom

Byggherreombud: Sweco

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: Link Signatur

Landskapsarkitekt: Sweco

Rådgivere: RIB og RIBrann: Sweco - RIV og RIE: Multiconsult 

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Skanska Survey - Grunnarbeider: Fyllingen Maskinstasjon - Betongelementer: Spenncon - Stålkonstruksjoner: Børø Stål - Taktekking: Icopal Tak - Glassfasader: Bolseth Glass - Fasadeplater: Vik Industrier - persienner: Vestnorsk Solskjerming - Maler: Maler1 - Gulvlegger: Halfdan Solberg & Sønn - Summing: Hummelvoll Industribelegg - Flislegger: Veidekke Entreprenør - Systeminnredning: Innomhus - Blikkenslager: Østensen eftf - Rørlegger: Olav grevstad - Ventilasjon: GK Norge - Blikkenslager, vent: Erik Hansen - Elektro: BI Elektro - Kjøkkenutstyr: Karl B. Hauge - Brannisolering stål: Kaefer - Branntetting: Firesafe - Strøm: BKK - Lås og beslag: Bergen Låsservice - Innv. rekkverk: Johs Alsaker eftf - Heiser: HK-Service

På Sandsli har Link Signatur tegnet og Skanska Norge bygget en ny kontorfløy med 230 kontorarbeidsplasser for Vital Eiendom.

Den nye fløyen er bygget sammen med Vitals eksisterende kontorkompleks med en gangbru i stål og glass og skal leies ut til Aker Solutions.

86 millioner kroner

Fløyen er på 6.100 kvadratmeter og har seks etasjer inkludert en parkeringsgarasje. Den er ført opp i totalentreprise med en byggetid på 16 måneder. Skanskas kontraktssum er på 86 millioner kroner inkl mva. Det er rene kontoretasjer fra andre til femte etasje. I første etasje er det inngangsparti, auditorium, bedriftshelsetjeneste og gymnastikksal. Skanskas kontrakt omfatter også rehabilitering av deler av nabobygget.
   
Prosjektleder Gunnar Holtan forteller at tomten har fjellgrunn. – Det lå en haug der den nye fløyen står i dag. I tillegg har vi sprengt bort ti meter ekstra med tanke på et fremtidig bygg.

Betongkonstruksjon

Fløyen har rektangulær form og har bærende konstruksjon av plasstøpte søyler og dragere med hulldekkelementer som etasjeskillere. Taket består av hulldekker som er isolerte og papptekket. Langveggene har fasader i glass og aluminium. Gavlveggene har yttervegg i aluminiumskassetter med klimavegg bakom. Innvendig er det parkett på gulvene i møterom og vinyl på gulv i kontorer og korridorer. I hovedtrappen og i vestibylen er det brasiliansk skifer. Det er en kombinasjon av cellekontorer og kontorlandskap. Cellekontorene har kontorfronter i glass og malte profiler.
   
Under oppføringen praktiserte Skanska rent tørt bygg prinsippet. Forrige sommer var den beste på Vestlandet på mange år, noe som var med på å sikre et tørt bygg. Bygget har vannbåren oppvarming via radiatorer. Til daglig kommer energien fra varmepumpe mot luft (uteluft på taket). Ved større energibehov kan ekstra energi produseres i en elkjel. Det er solavskjerming med utvendige persienner på fasaden mot vest. Østveggen er forberedt for persienner. Persiennene styres automatisk av en værstasjon. Fløyen har sentral driftskontroll og balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning.

Ferdig på dagen

Holtan sier at den største utfordringen var den knappe byggetiden. – Det holdt akkurat på dagen. Vi brukte egne folk på betong og tømmer og underentreprenører på andre fag. Arbeidene ble utført uten fraværsskader. Sorteringsgraden på byggavfall var litt under 70 prosent. En lærdom vi tar med oss fra dette prosjektet var bruken av dragere i betong i stedet for stål. Ved å bruke betong slapp vi brannisolering på stålet og slapp å ha ett ekstra fag på byggeplassen. Vi føler vi også har fått et solid bygg.
   
Sivilarkitekt Ivar Jonassen i Link Signatur forteller at de største arkitektoniske utfordringene var å utnytte første etasje på en god måte, forhold til eksisterende bygg og terrengtilpasning. – Vi har dessuten prøvd å tegne et bygg som skal være lett for byggherren å drifte.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter