Etterlengtet boknyhet

SINTEF Byggforsk lanserer nå boka Trehus - figursamling for byggeplass. Boka har et format som gjør den lett for håndverkere å ta med seg i det praktiske arbeidet.

Få land har en like stor andel trehus i boligmassen som Norge. Trehus er en viktig del av norsk kultur, og preger i høy grad bygningsmiljøet over hele landet.
I 1952 utga Byggforsk Trehus i dag, som ble et viktig bidrag til utviklingen av materialbesparende og rasjonelle huskonstruksjoner. Trehusbøkene fra Byggforsk har siden vært viktige verktøy i en utvikling som har ført til at norske trehus er ledende internasjonalt når det gjelder tekniske, miljømessige og bruksmessige kvaliteter.

Praktisk supplement
Den nye figursamlingen er et supplement til boka Trehus, og gir et konsentrat av de anbefalte detaljene for alle bygningsdelene i et moderne trehus.

Daglig leder i Norgeshus Borg Entreprenør AS, Thorgeir Martinsen, er en av dem som ser positivt på nykommeren.

- Dette er interessant. Hver og en av byggeplassene rundt omkring burde hatt en slik bok, sier Martinsen, som også har hatt god nytte av hovedboka Trehus. - Her får man svar på en del detaljer hvis man lurer på hva som er de forskriftsmessige kravene til enhver tid, sier han.

Hendig format
Figursamlingen er enkel å finne fram i, og har et hendig format som er spesielt beregnet på håndverkere og utførende i det praktiske arbeidet. Dette er helt vesentlig, mener Thorgeir Martinsen.

- Det bør være lett å få svar på spørsmål, med en enkel indeks så det ikke tar for lang tid å slå opp for dem som jobber på en byggeplass, sier Martinsen.

Eneste i sitt slag
Trehus er den eneste boka i Norge som gir en samlet framstilling av konstruksjonsteknikken og det teoretiske grunnlaget for trehus.

Den tar sikte på å være en lærebok i husbygging for elever og studenter på videregående skoler, høgskoler og universiteter, men skal også fungere som en håndbok og et oppslagsverk for håndverkere, byggmestere, entreprenører, rådgivende ingeniører og arkitekter. Erfaring viser at boka også kan være nyttig for selvbyggere og tiltakshavere som ønsker å ha et grunnlag for å følge sin egen byggesak.

Med figursamlingen som supplement har det blitt enda enklere å bruke riktige løsninger ved bygging av trehus.