Røkke-selskap bygger betongplattform

Aker Solutions - tidligere Aker Kværner - har sikret seg storkontrakt i Russland. Torsdag presenterte selskapet et bedre resultat første kvartal enn analytikerne ventet.

En fornøyd konsernsjef Simen Lieungh startet torsdag presentasjonen av kvartalsrapporten med å opplyse at Aker Solutions nettopp har sikret seg en kontrakt for utbygging av en del av Sakhalin-1-prosjektet på Sakhalin-halvøya øst i Russland.

Kontrakten er inngått med operatøren Exxon Neftgas, er på 600 millioner dollar over tre år og gjelder bygging og levering av betongstrukturer til understellet på en plattform, opplyser direktør Lasse Torkildsen i Aker Solutions til NTB.

Han karakteriserer kontrakten som stor og viktig, men legger til at selskapet har inngått større kontrakter

Tross støy
Aker Solutions har de siste ukene fått mye negativ medieoppmerksomhet etter kjøpet av fem selskaper fra morselskapet Aker. Staten, som er deleier i Aker Solutions, har sterke innvendinger til måten selve transaksjonen er gjennomført på og ønsker en ny vurdering av prisen, 2 milliarder kroner, som Aker Solutions betaler for kjøpet av de fem selskapene.

Men torsdag var konsernsjefen i godt lune: Selskapets resultat første kvartal inneholder bedre tall enn analytikerne ventet. Det gjelder omsetning så vel som drift og resultat før skatt.

Før skatter og avskrivninger har selskapet et driftsresultat på 1,1 milliard kroner, mot 1 milliard kroner i samme kvartal i fjor.
Kvartalsregnskapet fra konsernet viser en driftsmargin på 7,5 prosent av en omsetning på 14,9 milliarder kroner, mot 14,2 milliarder kroner i de tre første månedene av 2008.

Ordreinngangen ned
Konsernsjef Lieungh sier han er fornøyd med resultatet. Men selskapets ordreinngang innfrir ikke forventningene til alle analytikerne. Lieungh sier at han ikke er veldig bekymret for ordreinngangen.

- Hovedtyngden, tre-firedeler av kontraktene, har vi med store oljeselskaper, og de jobber videre mer uavhengig av oljeprisen, sier Lieungh til NTB.

De tre første månedene fikk selskapet ordrer på 10,7 milliarder kroner. Det gjør at selskapet sitter med ordrer for drøyt 52 milliarder ved utgangen til første kvartal. Det er godt under flere analytikeres forventninger.

Kvartalsrapporten poengterer at ordreinngangen gjenspeiler markedsnedgangen.
- Men vi er tilfreds med at vi vinner mer enn 75 prosent av de kontraktene vi konkurrerer om. Dette gjenspeiler vår sterke fokus på å sikre vår konkurranseevne for å takle den økte usikkerheten vi ser, skriver Lieungh i rapporten.

Langsiktig strategi
De fem selskapene som Aker Solutions har kjøpt av Aker, er av enkelte analytikere karakterisert som «søppelselskaper». På pressekonferansen fastholdt konsernsjefen sine tidligere uttalelser om at disse oppkjøpene er strategiske og positive for selskapets langsiktige industriutvikling.

Det samme framheves i kvartalsrapporten: «Som ledd i en langsiktig strategi, gjennomførte Aker Solutions flere strategiske oppkjøp og tettere integrasjon innen offshore og energi ved starten på andre kvartal.»

Prisen på oppkjøpene er 2 milliarder kroner, men etter harde forhandlinger ble staten ved næringsdepartementet og Aker enige om å la en internasjonal investeringsbank vurdere prisen på nytt. Den nye prisvurderingen ventes å foreligge i slutten av mai.