Veikostnadene øker

Dersom kostnadsøkningen fortsetter som den gjør nå, kan Statens vegvesens årlige vedlikeholdskostnader øke med 600 millioner kroner.

Drift og vedlikehold av riksveiene er oppdelt i funksjonsområder. 27 av disse områdene har nå vært ute på anbud, melder Vegen og vi.

Etter fornyelse av kontraktene kommer kostnadene Vegvesenet har til å stige med rundt 45 prosent utover den vanlige prisstigningen. Foreløpige anslag viser at dette vil utgjøre minst 150 millioner kroner i året i økte utgifter, ifølge tall fra Vegdirektoratet.

Disse 27 kontraktene utgjør rundt en firedel av alle kontrakter som er lagt ut på anbud. I fjor var prisstigningen 41 prosent utover prisøkningen. Hvis trenden fortsetter for kontraktene som skal signeres de kommende årene, kan drift og vedlikehold bli rundt 600 millioner kroner dyrere årlig for Statens vegvesen.
Trafikkdirektør Kjell Bjørvig i Vegdirektoratet sier til Nationen at kostnadsøkningen må dekkes inn på budsjettet.

- Dette må dekkes innenfor tildelt budsjett. Vi er nødt til å prioritere driften av veinettet. Det går ut over ordinære vedlikeholdstiltak, og eventuelt investeringer. Dette tar vi opp med Samferdselsdepartementet, og så er det opp til dem å vurdere om dette skal dekkes inn fullt og helt for å opprettholde samme standard, sier Bjørvig.

Systemet med å sette drift og vedlikehold ut på anbud ble innført i 2003. Målet var å spare penger ved å privatisere.