Tiltalt for dumping av gift

Oslo Havn KF, Norges Geotekniske Institutt (NGI) og den statlige bedriften Secora AS er tiltalt etter dumping av forurenset masse i havnebassenget utenfor Oslo.

Giftdumpingen har ifølge tiltalen skjedd ved deponiet ved Malmøykalven i Oslofjorden fra mars 2006 til desember 2007.

- Etterforskningen viser at det skal ha vært deponert inntil 33.000 kubikkmeter masse i overflaten. Dette er masser som det har vært problemer med å få deponert på lovlig måte. I tillegg skal halvparten av 1.160 loggførte deponeringer være utført med manglende eller mangelfull overvåking, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Secora AS gjennomførte selve deponeringen som var gitt i oppdrag fra Oslo Havn KB, mens NGI var leid inn for å overvåke prosjektet.

NGI og det kommunale foretaket Oslo Havn er tiltalt for falsk forklaring:Fra januar til mai i 2007 avdekket NGI ifølge tiltalen at de ikke hadde mottatt inntil 49 av cirka 200 målinger i tilknytning til deponeringen. Oslo Havn KF var kjent med den manglende loggføringen, men rapporterte likevel til Statens forurensningstilsyn (SFT) at man hadde mottatt alle måledata for deponeringen.

Secora er også tiltalt for å ha pumpet ut kloakk fra sine skip i Oslofjorden til tross for at avstanden til land var under 300 meter.