Vil pusse opp Norges festninger

Økt bruk til kulturelle formål krever vedlikehold og oppussing av de viktigste festningene i Norge, slår forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fast.

Statsråden la fredag stolt fram regjeringens forslag om økt satsing på kulturen i Forsvaret. I stortingsmeldingen «En kultur å forsvare» skisseres det hvilke tiltak det er viktige å gjennomføre for å bevare og utvikle forsvaret som kulturleverandør- og forvalter.

Det er tre hovedområder som er pekt ut. Det er satsingen på landets festninger, forsvarets museer og de fem korpsene som finnes. I tillegg er også forsvarets monumenter tatt med.

Mest synlig over hele landet blir kanskje den økte oppmerksomheten mot landets 14 nasjonale festningsverk som er tillagt stor vekt.

- Det er i dag et omfattende utbedrings- og rehabiliteringsbehov på festningene, etter mange år med mangelfullt vedlikehold. Regjeringen legger derfor opp til at kritiske tiltak skal gjennomføres så snart som mulig og at festningsverkene skal ha en tilfredsstillende vedlikeholdsstandard innen 2020, sa Strøm-Erichsen til ledelsen i Forsvaret.

Hun sier videre at oppussing og vedlikehold er en forutsetning for at den tenkt økte aktiviteten kan realiseres.