Strategimøte om kloakklekkasjen i Mjøsa

Vann- og avløpsselskapet Hias vil fredag og muligens inn i helgen avklare hvor omfattende arbeidet blir med å reparere permanent lekkasjen på hovedavløpsledningen ut i Mjøsa.

Informasjonsrådgiver Lise M. Brodal i det interkommunale vann- og avløpsselskapet sier at lekkasjen er funnet og den ble midlertidig reparert ved 23-tiden torsdag. Røret, som ifølge Brodal trolig er over 30 år gammelt, ligger i et elveutløp oppå bunnen, på halvannen meters dybde.

- Jeg regner med at vi disponerer dykkere også i dag, og det vil bli vurdert forskjellige løsninger om hvordan skaden skal utbedres permanent. Røret består av flere elementer, og det er ennå usikkert om hele røret må skiftes eller bare deler av det. Under alle omstendigheter kan det ta noe tid å få gjort dette skikkelig, sier Brodal til NTB.

Dykkere fikk stoppet lekkasjen ved å skru på fire klemmer på bruddstedet rundt røret.

Ordningen vil fungere som en slags bandasje inntil en bedre og sikrere reparasjon kan utføres.

Helt siden onsdag har det flommet vel 700 kubikkmeter urenset vann ut i Mjøsa. I Hias uttrykker man lettelse over at lekkasjen ikke skal ha noe å si for drikkevannskvaliteten. Hias vanninntak ligger langt unna og på 160 til 180 meters dyp.

Det er foreløpig ukjent hvilke miljøkonsekvenser utslippet kan få for dyre- og plantelivet i Norges største innsjø, og for badevannskvaliteten senere i år.