Digital vannkunnskap

Det er åpnet en kunnskapsportal rettet hovedsakelig mot ungdomsskoletrinnet om vårt viktigste næringsmiddel, vann.

Bak www.vannkunnskap.no står bransjeorganisasjonen Norsk Vann. Lanseringen skjedde på Marikollen Ungdomsskole i Rælingen kommune som har satset tungt på IKT i skolen blant annet ved å utruste alle klasserom og baserom med elektroniske tavler.

- De fleste samfunnsfunksjoner vil raskt bli lammet hvis vannforsyningen svikter. Nettopp fordi tjenesten er så viktig for befolkningen og næringsliv, er det nødvendig at politikere, myndigheter og innbyggere har tilstrekkelig kunnskap om vann- og avløpssektorens funksjon og utfordringer. Skoleungdom er en viktig målgruppe for oss som vi håper vil benytte portalen for å lære om vann, sier assisterende direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.

Hun opplyser at skolen har en rekke kompetansemål definert i kunnskapsløftet som portalen fra Norsk Vann nå gir en letter vei til nå, og at lære om bærekraftig utvikling i dag inngår i undervisningens grunnopplæring.

- Miljøutfordringene har også mer bransjespesifikke utfordringer som har betydning for fag- og yrkesopplæringen. Å motivere unge mennesker til å ta et valg som sikrer rekruttering også til fag som skal ivareta vann- og avløpssektoren, er derfor en viktig del av skoleverkets oppgave og en utfordring for oss, fremholder Hofshagen som håper den nye portalen vil virke fristende på ungdomsskoleelevene.

Det har vært viktig å presentere stoffet slik at det både ivaretar skolens krav og behov knyttet til kompetansemål samtidig som det imøtekommer ungdom og deres behov. Derfor ble forfatter Jorun Gulbrandsen engasjert for å bearbeide og forenkle tekst og budskap. Videre har tegner Geir Moen som blant annet står bak tegneserien Nemi, illustrert mange av situasjonene og oppgavene.

Portalen har en egen knapp "For lærerne" som støtter opp om hvordan nettsidene kan brukes i undervisningen.