Avslår erstatning til 84 Giardia-ofre

Byrådet i Bergen vil ikke gi erstatning til 84 Giardia-syke. Avslaget begrunnes med at kommunen ikke har opptrådt grovt uaktsomt.

Byrådsleder Monica Mæland sier at hun er lei seg for at denne saken har tatt så lang tid å få ferdigbehandlet. Det er to år siden kravene begynte å komme.

- Dette er veldig uheldig. Jeg forstår utålmodigheten, og også skuffelsen som de berørte må føle over vedtaket som er fattet, sier Mæland til Bergens Tidende.
Men hun er klar på at beslutningen er riktig.

- Saken har vært svært grundig vurdert ut fra et juridisk ståsted, det er blant annet derfor det har tatt så lang tid, sier hun.

De 84 som har krevd oppreisningserstatning, forlanger mellom 100.000 og 200.000 kroner hver fordi de har fått redusert livskvalitet etter Giardia-epidemien i Bergen høsten 2004. Samlet er kravet på 15 millioner kroner.

Bergen kommune har tidligere erkjent et ansvar for dokumentert økonomisk tap som kan knyttes direkte til utbruddet. Omkring 420 personer har fått utbetalt til sammen 19 millioner via kommunens forsikringsselskap Gjensidige. Fortsatt gjenstår litt over 100 saker å behandle.