Et valg mellom rikdom og forfall

USAs president Barack Obama avviser at hensynet til den amerikanske økonomien og det globale klimaet står i motsetning til hverandre.

- Valget vi står overfor dreier seg ikke om å redde miljøet eller redde økonomien vår. Det er et valg mellom rikdom eller forfall, sa presidenten i en tale i delstaten Iowa onsdag.
Obama holdt talen i anledning Jordens dag på et industrianlegg for utvikling av vindkraftteknologi. Han lovet at USA vil ta ledelsen i kampen mot den globale oppvarmingen.
- Den nasjon som leder verden i utviklingen av nye rene energikilder, vil også lede den globale økonomien i det 21. århundre. USA kan bli den nasjonen. USA må bli den nasjonen, sa presidenten.
Off shore vindkraft
Samtidig med markeringen av Jordens dag la det amerikanske innenriksdepartementet fram nye forskrifter som regulerer utnyttelse av fornybare energikilder til havs.
Både off shore vindkraft, havstrømmer og bølgekraft vil bli berørt av de nye reglene, og myndighetene regner med at det kommer søknader fra en rekke potensielle utbyggere som ønsker å bygge vindmøller utenfor den amerikanske østkysten.
Alles ansvar
USAs utenriksminister Hillary Clinton innrømmet onsdag at kampen mot klimaendringene til tider kan virke overveldende. Men hun understreket samtidig at alle mennesker har et ansvar for å gjøre det vi kan.
- Det ligner litt på å skape fred på jorden, så det er lett å spørre hvorfor vi i det hele tatt skal forsøke. Svaret er at vi er kallet til å forsøke. Det dreier seg om hvem vi er som mennesker, og spesielt hvordan vi tenker på oss selv som amerikanere, sa Clinton.